'Verrassend besluit'

Marianne Thieme vertrekt uit de Tweede Kamer

29 september 2019 16:18 Aangepast: 29 september 2019 19:38
Marianne Thieme. Beeld © ANP

Marianne Thieme, fractievoorzitter en medeoprichter van de Partij voor de Dieren, vertrekt uit de Tweede Kamer. Dat maakte ze vanmiddag bekend op een ledenbijeenkomst.

"Afgelopen mei, na de 24ste succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen", vertelde ze op de bijeenkomst. Dinsdag 8 oktober zal haar laatste werkdag in de Tweede Kamer zijn.

Medeoprichter partij

Thieme is medeoprichter van de Partij voor de Dieren (PvdD). Ze werd in 2006 verkozen voor de Tweede Kamer, toen de partij met twee zetels voor het eerst in de Kamer kwam. De PvdD was wereldwijd de eerste verkozen politieke partij die zich inzet voor de belangen van niet-soortgenoten.

Tekst gaat verder na de video

Marianne Thieme: van dierenrechten tot vrouwenrechten

De PvdD was wereldwijd de eerste verkozen politieke partij die zich inzet voor de belangen van niet-soortgenoten, maar Thieme zette zich niet alleen in voor de rechten van dieren.

Ze zegt zich buiten het parlement te blijven inzetten voor de partij. "De beweging die ik in 2002 met een klein groepje mensen ben begonnen, is er niet een waarmee je zou kunnen of willen stoppen. Na 17 jaar politiek leiderschap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten." 

'Grote verrassing'

"Dit komt als een grote verrassing", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Vooralsnog blijft het gissen naar haar beweegredenen." Volgens Lambie heeft ze het moment heel bewust gekozen 'buiten het zicht van de camera's om'. Welke gevolgen het besluit voor de Partij voor de Dieren gaat hebben, is niet duidelijk. "Maar dat het impact heeft, is duidelijk", zegt Lambie. "Thieme was sinds de oprichting van de partij het boegbeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Powervrouw' en 'bevlogen politica': collega's reageren op vertrek Thieme

Esther Ouwehand zal Thieme opvolgen als fractievoorzitter. Eva van Esch, nu fractievoorzitter in de gemeente Utrecht, wordt beëdigd als nieuw Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

Ziekte

Vorig jaar oktober legde Thieme al tijdelijk haar werk in de Kamer neer vanwege ziekte. Vanwege privacyredenen is nooit bekendgemaakt wat de precieze reden was. In januari van dit jaar keerde ze terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marianne Thieme verlaat tijdelijk de Kamer vanwege ziekte

Het vertrek van Thieme heeft niets te maken met die ziekte, zegt de nieuwe fractievoorzitter Esther Ouwehand tegen RTL Nieuws. "Dit besluit heeft Marianne in mei genomen. Ze heeft na 25 jaar succesvolle campagnes en 17 jaar partijleiderschap na de laatste campagne voor de Europese verkiezingen besloten dat het tijd is om wat anders te doen."

'Boegbeeld'

Volgens Ouwehand blijft Thieme actief 'binnen de beweging, voor dierenrechten, voor de partij, maar niet meer als fractievoorzitter'. "Ze gaat bijvoorbeeld door met boeklezingen en is internationaal een veelgevraagd spreker. In het buitenland willen ze weten hoe ze een partij voor dieren heeft opgericht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore