Nu geen heldere regels

Kamer terughoudend over euthanasie bij jonge kinderen

29 september 2019 19:32
Archieffoto Beeld © iStock

Politieke partijen in de Tweede Kamer reageren terughoudend op een onderzoek naar de mogelijkheid van euthanasie bij kinderen tussen de 1 en 12 jaar. Sommige partijen willen eerst de reactie van het kabinet afwachten en de kwestie in hun fracties bespreken. Toch sluit een aantal partijen de mogelijkheid voor nieuwe wetgeving niet uit. 

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet gisteren weten met de onderzoekers van het UMC Groningen, het Erasmus MC in Rotterdam en Amsterdam UMC in gesprek te zullen gaan.

Het CDA wil dat gesprek en de reactie van de minister afwachten voordat het conclusies trekt, zegt Kamerlid Harry van der Molen. "Het is een afweging tussen uitzichtloos lijden van kinderen en een verstrekkend besluit om levensbeëindiging toe te staan bij wilsonbekwamen. Die afweging maakt de fractie altijd samen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Euthanasie ook mogelijk maken voor ernstig ziek kind tussen 1 en 12 jaar'

Lilianne Ploumen van de PvdA noemt het een 'intens verdrietige' kwestie. Ze wijst erop dat het de artsen en ouders zijn van kinderen die ondraaglijk lijden, voor wie pijnbestrijding niet afdoende is, die vragen om een wettelijke regeling. "We kunnen onze ogen daar niet voor sluiten en wij zijn bereid een zorgvuldige discussie hierover te voeren, die uit kan monden in het formuleren van een wettelijke regeling."

'Oproep serieus nemen'

Ook GroenLinks vindt dat de oproep serieus moet worden genomen. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet zegt dat er moet worden gekeken of het 'mogelijk en wenselijk is om wetgeving te ontwikkelen die in deze schrijnende gevallen actieve levensbeëindiging mogelijk maakt'.

Ockje Tellegen (VVD) vindt het rapport een 'helder signaal' van de kinderartsen. "De VVD zou graag zien dat er ook voor deze kinderen een wettelijke regeling komt." De PVV wil het onderzoek eerst in de fractie bespreken.

Lees door onder kader:

Onderzoek naar euthanasie bij jonge kinderen

Een meerderheid van de kinderartsen vindt dat euthanasie mogelijk zou moeten zijn, als een jong kind ondraaglijk lijdt. Dat mag nu niet bij kinderen tussen 1 en 12 jaar.

Het onderzoek geeft aan dat het gesprek tussen ouders en artsen over wensen en mogelijkheden bij een naderend einde van een kinderleven beter kunnen. Artsen willen verder vooral meer duidelijkheid over en verruiming van de mogelijkheden om het lijden in de laatste periode te verlichten.

Het onderzoek is gedaan door het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMC Groningen, het Erasmus MC in Rotterdam en Amsterdam UMC. Het stond onder leiding van de Groningse hoogleraar en kinderarts Eduard Verhagen.

SGP-voorman Kees van der Staaij was het meest stellig over de kwestie. "Opnieuw dreigt grens verlegd te worden voor wilsonbekwamen", twittert hij. "SGP blijft principieel tegen doden op verzoek."

Kamerlid Pia Dijkstra (D66) reageerde daar weer geërgerd op. "En meteen heeft Kees van der Staaij zijn oordeel al klaar. Vier jaar lang deden de kinderartsen onderzoek. Serieuze zorgen van artsen en ouders verdienen serieuze bespreking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reactie SGP op onderzoek kindereuthanasie valt verkeerd bij D66

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore