Ga naar de inhoud
Zo'n 38 keer per dag

Verkeerde brandstof tanken, vooral mannen in de fout

De verkeerde brandstof tanken. Dagelijks maken gemiddeld 38 automobilisten deze fout, blijkt uit cijfers van de ANWB. Opvallend: vooral de mannen gingen in de fout.

In 2018 heeft de ANWB 14.000 automobilisten geholpen die verkeerde brandstof in hun tank gooien. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie die BNR heeft opgevraagd.

'Mannen kunnen niet tanken'

Mannen zeggen vaak wel dat vrouwen niet kunnen parkeren, maar mannen hebben blijkbaar moeite met tanken. De ANWB moest namelijk twee keer vaker een man helpen dan een vrouw. Wat de cijfers nou precies waard zijn, valt overigens te bezien. Er rijden namelijk meer mannen op de weg en of ze vaker tanken of de ANWB bellen weten we niet.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen overkomt het mensen omdat ze een andere auto rijden dan dat ze gewend zijn. "Of omdat mensen er hun kop niet bij hebben. Omdat ze bijvoorbeeld oververmoeid zijn", zegt Tertoolen tegen BNR.

Minder vaak voor

Volgens de ANWB komt het wel steeds minder vaak voor dat mensen verkeerd tanken. Dat komt ook om dat de aanduidingen van de verschillende brandstoffen zijn verbeterd.

Ook de zogenoemde spuitmonden zijn zo gevormd dat ze alleen in de juiste soort brandstoftank passen.

Goedkoop
Lees ook:
Goedkoop tanken op vakantie? Ga even de snelweg af

Schade aan de motor

Als je verkeerd tankt, adviseert de ANWB de auto meteen te stoppen en uit te zetten. Dit om de schade aan de motor zo klein mogelijk te houden.

Vooral voor dieselmotoren kan verkeerde brandstof snel schadelijk zijn. De brandstof moet vervolgens uit de tank worden gepompt. 

Bron: RTL Nieuws