Advies aan kabinet

Aanpak stikstofcrisis: Iinkse partijen blij, coalitie erkent noodzaak

25 september 2019 19:30
Beeld © ANP

In de buurt van natuurgebieden moeten we minder hard gaan rijden, vervuilende veeteeltbedrijven moeten dicht. De linkse partijen in de Tweede Kamer zijn blij met de aanbevelingen om de stikstofcrisis aan te pakken. De regeringspartijen erkennen de noodzaak dat er snel iets moet gaan gebeuren.

Een speciale commissie presenteerde vandaag een pakket aan maatregelen om de stikstofcrisis aan te pakken. Door die crisis liggen zo'n 18.000 projecten nu stil. 

Harder aanpakken

Een belangrijke maatregel is de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen en provinciale wegen die in de buurt van natuurgebieden liggen. Ook moeten we af van de meest vervuilende boerderijen. 

De linkse partijen zijn blij met dit advies aan het kabinet. Politiek leider Jesse Klaver van GroenLinks spreekt van een 'revolutionair advies' dat het kabinet snel moet uitvoeren. "We moeten de natuur herstellen. Het kabinet heeft geen enkele reden meer om te wachten."

Volgens de PvdA bevat het advies op het 'eerste gezicht goede eerste stappen, maar ook nog veel knelpunten'.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Advies aan kabinet: minder veeteelt, maximumsnelheid omlaag

Noodwetgeving?

De regeringspartijen erkennen de noodzaak dat er iets moet gebeuren. Coalitiepartij CDA sluit noodwetgeving niet uit om het teveel aan stikstof aan te pakken.

"We moeten alles doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de bouw van woningen en andere stilgevallen projecten kunnen worden hervat en boeren en hun gezinnen duidelijkheid en perspectief krijgen voor de toekomst van hun bedrijf", zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Voor de VVD staat voorop dat 'we keuzes maken die bewezen effectief zijn én niet onevenredig hard landen in één sector'. Kamerlid Mark Harbers: "Alleen zo kunnen we onszelf een weg uit het woningtekort bouwen."

Waarom hebben we een stikstofcrisis?

Jarenlang was in Nederland de regel: we mogen bouwen, vliegen, varen en vee houden, als we de uitstoot van stikstof maar op een later moment op één of andere manier compenseren. Te veel stikstof kan er toe leiden dat planten- en insectensoorten verdwijnen.

Maar in mei dit jaar bepaalde de hoogste rechter van ons land dat die compensatieregel té vaag is. Er moet niet later, maar nu minder stikstof worden uitgestoten bij die natuurgebieden. Sindsdien liggen duizenden projecten stil, omdat die allemaal opnieuw beoordeeld moeten worden. Het gaat om huizenbouwprojecten, maar ook de aanleg van wegen, het onderhoud van dijken en spoorwegovergangen.

Kritiek

Er klinkt ook kritiek. De SGP vindt dat de commissie te veel de nadruk legt op de landbouw. 

De PVV vindt het onbegrijpelijk dat Remkes niet geadviseerd heeft de stikstofregels te versoepelen. "In plaats van met noodwetgeving te komen adviseert Remkes nu om de veehouderij te saneren, de maximumsnelheid op wegen te verlagen en het onmogelijk te maken om normaal te bouwen. Nederland wordt verder op slot gezet", concludeert PVV-leider Geert Wilders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofcrisis: 127 grote overheidsprojecten in gevaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore