Ga naar de inhoud
Meerdere keren in opspraak

VVD zet omstreden Kamerlid Van Haga uit fractie

Wybren van Haga (rechts) met op de achtergrond Klaas Dijkhoff Beeld © ANP

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is uit de fractie gezet omdat hij afspraken heeft geschonden. De VVD'er kwam deze week voor de derde keer in opspraak. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hoopt dat Van Haga zijn zetel teruggeeft. Van Haga zegt erover na te gaan denken wat hij gaat doen.

Het weggestuurde Kamerlid zegt in een eerste reactie dat hij eerst gaat nadenken over zijn vervolgstappen. "Ik ga nu eerst naar huis en erover nadenken."

Als Van Haga zijn zetel meeneemt, is de coalitie in de Tweede Kamer haar meerderheid kwijt. 

'Verschrikkelijk'

Van Haga vindt het verschrikkelijk dat hij uit de fractie is gezet. "Ik ben 38 jaar lid van de VVD. Ik betreur het ontzettend dat de fractie deze afweging heeft gemaakt." 

Gisteren maakte Hart van Nederland bekend dat de 52-jarige Van Haga dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden had laten uitvoeren aan een Haarlems rijksmonument.

De gemeente liet het werk stilleggen, na een tip van een bewoner. Meerdere bewoners lieten weten dat de VVD'er na de bouwstop 'op zeer agressieve manier' bij hen verhaal kwam halen. 

'Gechanteerd'

Van Haga zegt in een reactie dat hij gechanteerd werd door huurders: "De fractietop van de VVD wist hier van. Ik heb gezegd dat ik gechanteerd werd. De fractie heeft een afweging gemaakt en dat besluit betreur ik erg. Politiek is hard, maar iedereen maakt zijn afweging."

Volgens Klaas Dijkhoff is dit 'de passende reactie op wat er is gebeurd.' "Met de gevolgen moeten we dealen", zegt Dijkhoff.

Meerdere keren in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de VVD'er in opspraak komt. Zo bleek Van Haga in 2017 de huurregels te hebben overtreden. Hij bezit via verschillende bv's meer dan honderd panden in Amsterdam en Haarlem. In een aantal van zijn panden woonden te veel huurders. 

Een VVD-commissie bepaalde vorig jaar dat hij moest stoppen als ondernemer of dat hij anders zijn Kamerlidmaatschap moest neerleggen. Hij koos toen voor het eerste.

Met drank achter het stuur

Afgelopen zomer ging het weer mis: Van Haga werd betrapt op rijden met te veel drank op. Hij liep op de snelweg A4 tegen de lamp bij een controle. 

'Niet welkom bij Forum'

De weggestuurde Van Haga is in ieder geval niet welkom bij de fractie van Forum voor Democratie. Thierry Baudet laat in een eerste reactie weten: "We moeten niets hebben van zetelrovers."

'Wat gaat Van Haga nu doen?'

"De fractie was er klaar mee, nu bleek dat Van Haga de eerdere afspraken met de VVD heeft geschonden", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De VVD neemt bewust een risico. Want nu Van Haga eruit wordt gezet, dreigt de coalitie de meerderheid verliezen. Maar zover is het nog niet. Er zijn een paar mogelijkheden."

"Als Van Haga zijn zetel gaat houden, dan is de vraag: hoe gaat hij verder? Blijft Van Haga onafhankelijk Kamerlid en steunt hij het kabinetsbeleid, dan is er geen probleem voor de coalitie. Stelt Van Haga zich op als een lid van de oppositie of sluit hij zich aan bij een oppositiepartij, dan kan het wel een probleem worden voor het kabinet. Geen acuut probleem, maar bij cruciale stemmingen kan het verschil maken."

"Achter de schermen zeggen insiders dat het pijnlijk is dat de VVD de meerderheid verspeelt, maar regeringspartijen zijn nu niet meteen in crisissfeer. Er zijn ook voldoende oppositiepartijen die constructief samenwerken met het kabinet. Daar moet het kabinet sowieso mee samenwerken, vanwege het ontbreken van de meerderheid in de Eerste Kamer."

Bron: RTL Nieuws
Meer over