Ongewenst

Tabaksfabrikant benadert Kamerlid GroenLinks voor baan: 'Zo brutaal'

23 september 2019 16:21 Aangepast: 23 september 2019 16:22
Paul Smeulders liet zijn tgesprek met de recruiter zelf filmen. Beeld © Screenshot: Paul Smeulders

Een tabaksfabrikant die een Kamerlid benadert voor een lobbybaan in de hoop dat de politicus zijn partij ook nog eens kan overhalen minder kritisch te zijn over roken. "Zo brutaal", vindt de politicus, die de personeelswerving uitgebreid op Twitter aan de kaak stelt. Deskundigen noemen het dom: "Dit is vragen om moeilijkheden."

GroenLinks-politicus Paul Smeulders bracht het zelf naar buiten: hij was namens tabaksfabrikant Imperial Tabacco benaderd door een vrouwelijke recruiter voor een baan als lobbyist.  

Tijdens een telefoongesprek, dat de politicus via Twitter naar buiten bracht, werd hem ook gevraagd of hij het 'een uitdaging' zou vinden om 'een beetje de visie te veranderen, misschien binnen de partij ook'. 

GroenLinks is fel tegen de tabaksindustrie, dus een wat minder felle houding zou zo'n tabaksfabrikant (Gauloises, Drum en Van Nelle) goed uitkomen. 

'Schaamteloos en ongelooflijk brutaal'

Smeulders reageert fel op de manier waarop de tabaksindustrie te werk gaat: "Ik vind het schaamteloos. Ongelooflijk brutaal ook", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt als Kamerlid. Natuurlijk word je weleens benaderd door bedrijven, maar de tabaksindustrie is echt een heel ander bedrijf. Roken kost veel mensen jaarlijks het leven."

Smeulders zegt verder dat ook andere Kamerleden zijn benaderd. "De vrouwelijke recruiter zei dat ze meerdere Kamerleden voor de baan had benaderd.  En sommigen zouden nog enthousiast reageren ook. Dat maakt het nog erger." Wie dat zijn, weet hij niet. 

GroenLinks pleit  voor een register waarin Kamerleden kunnen aangeven welke contacten ze met vertegenwoordigers van de industrie hebben. 

Register

Frans van Drimmelen vindt dat geen goed idee. Hij is directeur van Dröge & van Drimmelen, één van de bekendste lobbybedrijven van ons land. "Volgens mij moet je dit niet gaan vastleggen in een register. Het is aan het Kamerlid om te bepalen met welk bedrijf hij wel of geen contact heeft. Als je dit gaat vastleggen, waar ligt dan de grens? Wat mag wel en wat niet?"

Volgens Van Drimmelen is het aan de orde van de dag dat politici benaderd worden door bedrijven of organisaties waar zij in het dagelijks leven beleid over bedenken. Het is ook niet verboden om Kamerleden te werven voor een nieuwe baan.

Overstappen

"Je ziet het ook regelmatig gebeuren dat politici overstappen. Dat komt omdat politici goede contacten hebben en weten hoe de processen lopen. Andersom komt het ook voor: lobbyisten die de politiek ingaan."

Wel vindt hij de werkwijze van tabaksfabrikant Imperial Tabacco raar. In Nederland zijn lobbycontacten tussen de tabaksindustrie en de politiek, zoals ministeries en Kamerleden, ongewenst.

Van Drimmelen: "Dit is vragen om moeilijkheden. De recruiter is lukraak politici gaan benaderen  en dat voor een baan in een industrie die heel gevoelig ligt. In Den Haag zijn veel politici fel tegen roken. Een beetje naïef ook om het op deze manier te doen."

'Bedenkingen'

Imperial Tobacco laat in een reactie weten niet blij te zijn dat de GroenLinks-politicus dit zo naar buiten heeft gebracht. "Op dit moment heeft Imperial Tobacco Nederland een vacature voor een public affairs-manager in Nederland. We hebben daarvoor een onafhankelijk recruteringsbureau ingeschakeld dat helpt bij de benadering van potentiële kandidaten", zegt het bedrijf in een verklaring.

Het tabaksbedrijf vervolgt: "Het is niet uitzonderlijk dat een recruiter een zo breed mogelijk spectrum aan kandidaten benadert waaronder mensen die actief zijn in de politiek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kankerpatiënte Anne Marie, die strijd aanging tegen tabakslobby, overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore