Maatregelen

'Stikstofcrisis is het snelst op te lossen door maximumsnelheid te verlagen'

21 september 2019 07:38 Aangepast: 21 september 2019 10:46

De stikstofcrisis in Nederland, waardoor duizenden bouwprojecten stil liggen, is het snelst op te lossen door deze twee grote maatregelen te nemen: het verlagen van de maximumsnelheid en het verkleinen van de veestapel. Dat staat in een advies dat oud-minister Johan Remkes woensdag presenteert aan het kabinet.

Woensdag presenteert Remkes zijn advies dat hij samen met een college heeft opgesteld. Dit college is geformeerd om oplossingen te vinden voor de stikstofcrisis in Nederland waardoor duizenden bouwprojecten stilliggen. Het AD heeft inzage gehad in dit advies.

Bronmaatregelen

In de sectoren landbouw en verkeer moet het kabinet met spoed zogenoemde 'bronmaatregelen' treffen, staat in het advies.

Forse inkrimping van de veestapel zou vooral moeten gebeuren in de buurt van natuurgebieden. Bij de landbouw komt veel ammoniak vrij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook projecten met vergunning lopen risico na stikstofuitspraak

In het verkeer gaat het om ongezonde stikstofoxiden. Door de maximumsnelheid op wegen te verlagen, neemt de uitstoot direct af.

Alle sectoren

Remkes adviseert volgens de krant om maatregelen te treffen in álle sectoren, maar landbouw en verkeer springen eruit. Door de maatregelen moet het op korte termijn weer mogelijk worden om projecten door te laten gaan, zoals woningbouw en de aanleg van wegen en andere infrastructuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor 18.000 projecten. 'Het land staat in principe stil'

Stikstofuitspraak

De Raad van State zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse beleid om in de toekomst goed te maken wat er nu te veel aan stikstof wordt uitgestoten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore