'Te laat'

Rutte wil zaak-Wilders pas toelichten na proces, PVV-leider boos

19 september 2019 18:32 Aangepast: 19 september 2019 19:48
Wilders en Rutte vandaag tegenover elkaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld © ANP

Mark Rutte gaat de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de rechtszaak tegen Geert Wilders. Maar dat doet de premier pas nadat de rechter een oordeel heeft geveld, zegt hij. Daar is de PVV-leider boos over.

Wilders denkt dat het ministerie van Justitie zich met de zaak heeft bemoeid en erop heeft aangedrongen dat het Openbaar Ministerie hem zou vervolgen. Hij wil Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus daarover in de Kamer aan de tand voelen, en wel vóórdat de rechter volgende maand uitspraak doet.

"Ambtenaren hebben onder ministeriële verantwoordelijkheid hun haat en afkeer tegen mij vormgegeven door zich te bemoeien met het proces", schrijft Wilders op Twitter. "Ronduit fout, maar de premier weigert openheid te geven. Hij moet vanavond met een reactie komen!"

Vonnis afwachten

Anders is het te laat, zei Wilders eerder vandaag, want dan 'praten we over een executie die al heeft plaatsgevonden'. Dat is bijna de hele oppositie met hem eens, maar de regeringspartijen denken er anders over.

Ook Rutte houdt vol dat hij het vonnis wil afwachten. Hij wil 'uiterst terughoudend' blijven zolang de zaak onder de rechter is, om de zaak niet te beïnvloeden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister maakt uitzondering: stukken in zaak-Wilders nu toch openbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore