Liquidatie advocaat

Minister Grapperhaus en premier Rutte willen speciale drugsbrigade

19 september 2019 14:38 Aangepast: 19 september 2019 16:04
Minister Grapperhaus wil doorgaan met kroongetuigen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en premier Rutte willen een speciale drugsbrigade die erop gericht is om de drugscriminaliteit aan te pakken. Er is veel steun in de politiek voor zo'n drugsbrigade. Bij zo'n opsporingsteam gaan specialisten van onder andere de politie, de Belastingdienst en het OM zich alleen maar bezighouden met het opsporen van drugscriminaliteit.

Het CDA, de partij van minister Grapperhaus, had het plan voor de antidrugseenheid al eerder gelanceerd in De Telegraaf. Volgens CDA-leider Heerma is onze land een 'narcostaat' geworden.

Na de liquidatie gisteren van strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) groeit de steun voor plan. "Dat plan spreekt ons aan", zei Rutte vandaag in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen.

Extra geld

Minister Grapperhaus wil niet alleen een nieuwe brigade maar ook extra geld voor politie en justitie, zei hij in de wandelgangen tijdens het debat over de op Prinsjesdag ingediende begroting.

"We hebben structureel meer geld nodig en daarover zal ik het gesprek met mijn collega's aangaan", aldus Grapperhaus. Hij maakte gisteren al bekend een speciaal team samen te stellen onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om de beveiliging van onder meer advocaten te 'intensiveren'. 

Zorgen om georganiseerde criminaliteit

Veel politieke partijen uitten hun zorgen over de toenemende georganiseerde criminaliteit. Wilders vroeg zich tijdens de Algemene Beschouwingen af of de regering nog wel de baas is in dit land. De PVV-leider suggereert dat de macht is overgenomen door de georganiseerde misdaad, waarin Marokkaanse bendes een belangrijke rol spelen.

Rutte ontkende dit, maar hij heeft wel het gevoel dat er opnieuw een grens is overschreden. "De tegenstander maakt het ons niet makkelijk. We zijn er dag in dag uit mee bezig."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore