Bonden zijn niet blij

Kabinet kijkt naar extraatje voor basisschoolleraren in 2020

19 september 2019 16:33 Aangepast: 19 september 2019 18:10

De basisschoolleraren krijgen er volgend jaar mogelijk extra geld bij. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt tijdens de Algemene Beschouwingen. Het geld is onder meer bedoeld om het lerarentekort aan te pakken. De Algemene Onderwijsbond is allesbehalve blij: 'dit is chantage!'

De lerarensalarissen domineerden twee dagen lang de Algemene Beschouwingen, het debat over de kabinetsplannen van volgend jaar. De wens voor meer geld, komt van de linkse oppositiepartijen.

Asscher: Belangrijke doorbraak

"De aanpak van het lerarentekort is topprioriteit. We zijn er nog niet", erkent ook premier Mark Rutte. Daarom gaat hij kijken of er volgend jaar meer geld vrijgemaakt kan worden.

Het is nog niet bekend om hoeveel het zou gaan. Rutte: "Ik noem geen bedragen. Ik wil incidenteel geld vrijmaken om knelpunten op te lossen."

Daarvoor moet wel eerst een CAO opgesteld worden.

'Chantage'

De Algemene Onderwijsbond (AOB) is helemaal niet blij met de toezegging van Rutte. "We zien dit als chantage," zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Bond.

De Bond laat weten dat er voor dit jaar nog 430 miljoen nodig is om de tekorten in het basis- maar ook voortgezet onderwijs tegen te gaan. "Maar nu zegt Rutte dat we eerst een CAO moeten afsluiten voor dit jaar, zonder die 430 miljoen, om er misschien volgend jaar iets incidenteel bij te krijgen.

Problemen los je hier niet mee op

Volgens de AOB zijn de problemen niet opgelost met een extraatje volgend jaar. "We hebben nu extra geld nodig. Als dat niet gebeurt, dan moeten schoolbesturen steeds meer klassen sluiten en kunnen peuters op steeds meer scholen pas na hun vijfde jaar naar school. Dit is dus absoluut niet het nieuws waarop we hadden gehoopt."

Extra geld nodig 

PvdA-leider Lodewijk Asscher waardeert wél de erkenning van de premier dat er extra geld nodig is. Dit is 'een belangrijke doorbraak', zegt de PvdA-leider tijdens het Kamerdebat.

Ook Jesse Klaver is in zijn nopjes: 'dit is winst voor het debat.' 

GroenLinks en PvdA kunnen wat van de regeringspartijen vragen omdat de coalitie  in de Eerste Kamer haar meerderheid kwijt is. De twee partijen kunnen de regering aan een meerderheid brengen in de Eerste Kamer.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore