Ga naar de inhoud
Liquidatie

Minister wil door met kroongetuigen: 'We brengen daarmee de misdaad slagen toe'

De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten Beeld © ANP

Ondanks de moord op advocaat Derk Wiersum wil minister Grapperhaus doorgaan met kroongetuigen. "Kroongetuigen zijn belangrijk. We willen criminele lieden blijven raken", zegt de minister.

Na de moord op Derk Wiersum, advocaat van een kroongetuige, beraadt justitieminister Ferd Grapperhaus zich verder over stappen. Hij had vanochtend overleg met het Openbaar Ministerie en de deken van de Nederlandse orde van advocaten.

"De aanleiding is vreselijk maar het was een heel goed gesprek", zegt de minister. "Veel strafrechtadvocaten hebben door de moord nu angstgevoelens. Dat is kwalijk."

Speciaal team

Er is een speciaal team samengesteld onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om de beveiliging van onder meer advocaten te 'intensiveren'.

Wat dat concreet inhoudt, wil de minister in verband met de veiligheid niet zeggen. Grapperhaus herhaalde zijn woorden van gisteren. Hij noemt de aanslag een 'vreselijke tragedie' en een 'aanslag op de rechtsstaat.'

Minister Grapperhaus geëmotioneerd na liquidatie advocaat: 'Woedend, maar verdriet overheerst.'

03:26
Vlaggen
Lees ook:
Vlaggen halfstok bij rechtbanken en advocatenkantoren: 'Rust zacht, confrère'

Niet ingaan

Over de beveiliging van de vermoorde advocaat wil Grapperhaus niet ingaan. "Ik wil niet op de kwestie ingaan. We gaan een onafhankelijk onderzoek doen."

 

Advocaten en rechters verbijsterd en boos: 'Niet toegeven aan terreur'

01:23