Algemene Beschouwingen

Kamer voert inhoudelijk en kalm debat, toch nog extra geld voor leraren?

18 september 2019 23:00 Aangepast: 19 september 2019 00:43
Premier Rutte neemt het schilderij van SGP-leider Kees van der Staaij in ontvangst. Beeld © ANP

De moord op advocaat Derk Wiersum zorgde voor een bedrukte sfeer tijdens het belangrijkste politieke debat van het jaar. Fractievoorzitters reageerden met afschuw. Maar er was ook veel inhoudelijk debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Een vraag die openstaat: krijgen de leraren toch nog extra geld?

De lerarensalarissen, de lonen, de toekomst van onze pensioenen en het klimaatbeleid. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij de begroting van volgend jaar centraal staat.  

De toon van het ruim twaalf uur durende debat was overwegend kalm en op veel momenten inhoudelijk. 

Nieuwe koers

Wat volgens politiek verslaggever Fons Lambie ook opviel, is de manier waarop de rechtse regeringspartijen, VVD en CDA, bezig zijn met een hernieuwde koers. Lambie: "VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kwam met zijn visie over de Philips-samenleving, waar bedrijven zich veel meer betrokken tonen bij wat er in samenleving gebeurt. De man die wordt gezien als potentiële toekomstig VVD-leider was allesbehalve lovend over het bedrijfsleven. Zoiets was een jaar geleden bij de VVD ondenkbaar."

Dijkhoff is al langer bezig om te werken aan een nieuwe, inhoudelijke koers voor de VVD. "Je ziet het ook bij het CDA. Met nog anderhalf jaar tot de verkiezingen wil de nieuwe fractievoorzitter Pieter Heerma vooral werken aan een nieuw CDA-verhaal."

Klaas Dijkhoff (r) met Jesse Klaver. Klaas Dijkhoff (r) met Jesse Klaver.

De linkse oppositie reageerde soms wat verbaasd over deze opstelling van de regeringspartijen. Lambie: "Een totale koerswijziging is het niet, maar het is interessant om te zien hoe VVD en CDA druk bezig zijn met hun verhaal, hun koers voor de komende tijd."

Geld voor leraren?

De linkse partijen kwamen met een gezamenlijke tegenbegroting. "GroenLinks en PvdA profileren zich beide als potentiële steun voor het kabinet in de Eerste Kamer. Daar is de coalitie haar meerderheid kwijt. Het kabinet heeft de steun van PvdA of GroenLinks nodig in die Eerste Kamer. Interessant is om te zien of die partijen nog iets aan de plannen kunnen veranderen."

GroenLinks en PvdA dringen allebei aan op extra geld voor lerarensalarissen. "De verwachting is dat de coalitie op de een of andere manier aan de wens van de linkse partijen tegemoet komt", zegt Lambie.

Geert Wilders tijdens een debat. Geert Wilders tijdens een debat.

Klaver: 'Nul ervaring met drugs'

Op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen waren er nog een paar ontboezemingen en opmerkelijkheden. Zo biechtte Jesse Klaver op dat hij nul ervaring heeft met drugs en 'daarmee de totale loser van GroenLinks is'. 

De GroenLinks-voorman reageerde op een vraag van fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Die ziet drugsgebruik totaal niet zitten en worstelt dan ook met het liberale standpunt van GroenLinks over het gebruik van drugs.

Gekke sokken

Ook de sokken van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg bleven niet onopgemerkt. Het Kamerlid had twee verschillende sokken aan. Expres, bleek uit navraag. Het ging om sokken van Alzheimersocks.nl. Met de opbrengst wordt onderzoek gedaan naar de ziekte.

De sokken. De sokken.

Schilderij

SGP-leider Kees van der Staaij wist op het eind van het debat nog de show te stelen. Hij kwam met een schilderij op de proppen met daarin de 'terugkeer van de verloren zoon', gebaseerd op de gelijkenis uit het Bijbelboek Lukas 15.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Segers en Klaver clashen over drugs en doen bekentenis: nog nooit gebruikt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore