Ga naar de inhoud
Belangrijkste debat van 't jaar

Grappig, te nonchalant of tikkeltje nerveus: zo scoren de fractieleiders

Klaas Dijkhoff met op de voorgrond (Asscher, Marijnissen en Klaver) Beeld © ANP

Veel persoonlijke verhalen, een opmerkelijke ontboezeming van Jesse Klaver én een Lodewijk Asscher die alles uit zijn hoofd doet. Hoe presteerden de fractieleiders tijdens het belangrijkste debat van het jaar? Een onafhankelijke jury van het Nederlands Debat Instituut oordeelt.

Geert Wilders (PVV): 'Opvallend rustig in het debat'

Jury onder leiding van Roderik van Grieken: "Geert Wilders staat bekend om zijn felle aanvallen en soms grove taal. Vandaag niet. Zelfs toen Tunahan Kuzu van DENK hem stevig aanviel, bleef Wilders rustig en negeerde hij zijn tegenstander bijna. Ongewoon voor Wilders, die normaal altijd frontaal de aanval kiest."

"Wel herkenbaar waren de sterke voorbeelden die Wilders altijd gebruikt in zijn verhaal. Ook vandaag wist hij weer ingewikkelde vragen heel concreet te vertalen naar wat mensen thuis voelen."

Klaas Dijkhoff: 'Ontspannen maar iets te nonchalant'

"Klaas Dijkhoff laat zich zelden uit het veld slaan. Ontspannen begon hij zijn persoonlijke verhaal over zijn familie. Maar voor hij echt een punt kon maken, werd hij telkens onderbroken."

"Te nonchalant is hij in zijn reactie en dat maakt hem minder overtuigend. Zeker als het over persoonlijke voorbeelden gaat verwacht je passie en bevlogenheid. Zo houd je je publiek bij de les en geïnteresseerd in jouw verhaal."

Jesse Klaver (GroenLinks): 'Bevlogen verhaal en opvallende ontboezemingen'

"Jesse Klaver heeft een bevlogen persoonlijk verhaal. Hij wil een andere politiek waar partijen niet steeds tegen elkaar strijden maar met elkaar. Hij heeft wel wat aantekeningen voor zich liggen maar spreekt bijna volledig uit zijn hoofd. Daardoor maakt hij heel goed contact met zijn publiek."

"Hij kreeg de volledige aandacht van de Tweede Kamer. Vooral ook tijdens zijn opvallende ontboezeming die hij deed na een vraag van Gert-Jan Segers (CU): hij heeft nog nooit drugs gebruikt. Een reactie die met hard gelach wordt ontvangen."

Pieter Heerma (CDA): 'Lachen om eigen grap'

"CDA-leider Heerma heeft duidelijk plezier in zijn bijdrage en lacht hard om zijn eigen grap(pen); het zullen vast de zenuwen zijn. Hij begint met een mooie anekdote en maakt zo de problemen van veel Nederlanders heel concreet. Daarna wordt het verhaal behoorlijk abstract en filosofisch. Dat wordt alleen maar duidelijker als Heerma wordt aangevallen in de interrupties. Wilders vraagt: waarom wel investeren in een groot fonds, maar geen pensioengaranties? Heerma heeft ook hier moeite met het geven van een duidelijk antwoord."

Lilian Marijnissen (SP): 'Te weinig concreet'

"Veel onderwerpen komen in het verhaal van SP-leider Lilian Marijnissen aan bod. Maar daardoor wordt het nergens heel concreet. Wie gaat er van haar plannen profiteren? Het wordt niet duidelijk. Zo blijft haar bijdrage aan de oppervlakte en blijven we voorbeelden missen, ondanks haar enthousiaste stemgebruik. Er wordt dan ook nauwelijks onderbroken door andere fractievoorzitters."

Rob Jetten (D66): 'Knap debuut'

"Voor de eerste keer was Rob Jetten fractievoorzitter tijdens de Algemene Beschouwingen, het moeilijkste debat van het jaar. Hij maakte een sterk debuut. Veel zelfvertrouwen en losjes gepresenteerd. Ook gebruikte hij allemaal technieken om zijn verhaal aantrekkelijk te maken: persoonlijke voorbeelden, drieslagen en af en toe humor. Als coalitiepartij kreeg hij kritische vragen, maar daar wist hij handig mee om te gaan."

Lodewijk Asscher (PvdA): 'Knap zo uit het hoofd'

"Lodewijk Asscher houdt, net als vorig jaar, zijn verhaal weer helemaal uit zijn hoofd, dus zonder spiekbrief. Dat is ontzettend knap voor zo’n lang verhaal en onder grote politieke druk. En ook nog eens een mooi verhaal met anekdotes, een stuk geschiedenis, af en toe een goede grap en ook nog een paar keer verwijzend naar eerdere sprekers. Het geeft aan dat hij heel goed over zijn verhaal heeft nagedacht. Een klein voordeel heeft hij wel. Hij wordt maar een keer, en pas helemaal aan het einde van zijn betoog, geïnterrumpeerd."

Thierry Baudet (Forum voor Democratie): 'Moeite in het debat'

"Baudet opent met een mooie schets van zijn ideale Nederland, maar wordt al snel onderbroken met een scherpe vraag van Kuzu. Dat is typerend voor Baudet: hij speecht als de beste, maar heeft het moeilijk in het debat. Dat zie je en dat hoor je. Na kritische vragen van Klaver over mogelijke fraude binnen Baudets partij moet hij lang nadenken over zijn antwoorden, spreekt hij trager en begint hij over het spreekgestoelte te hangen. Zodra Baudet weer op stoom komt en zijn eigen visie voor Nederland kan schetsen, is hij gelijk een stuk overtuigender."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore