Politiek

Ruime meerderheid Europarlement steunt uitstel brexit als dat nodig is

18 september 2019 14:58 Aangepast: 24 oktober 2019 11:03

Als het Verenigd Koninkrijk meer tijd wil om een nieuwe brexitdeal te sluiten, dan moeten ze die tijd krijgen, vindt een ruime meerderheid van de leden van het Europees Parlement.

In Straatsburg stemden 544 parlementariërs voor en 126 tegen een niet-bindende resolutie waarmee het parlement aangeeft dat het voorstander is van nieuw uitstel van de brexitdatum als de Britten daarom vragen. Die deadline is al twee keer eerder verschoven.

De resolutie is vooral een signaal aan de onderhandelaars en de regeringsleiders. Uiteindelijk moeten de 27 regeringsleiders van de EU-landen (zonder de Britten) namelijk besluiten of het VK nieuw uitstel krijgt als daarom gevraagd zou worden, het parlement gaat hier niet over.

Nieuw uitstel komt er alleen als de regeringsleiders unaniem stemmen voor hernieuwd uitstel.

Intrekken artikel 50

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker waarschuwde het parlement eerder vandaag dat het scenario van een no-deal brexit nog steeds 'heel waarschijnlijk' is. 

Het parlement stelde wel voorwaarden in de resolutie. Zij steunen een derde uitstel alleen als dat gerechtvaardigd wordt door een specifiek doel. Daaronder vallen onder meer het voorkomen van een no-deal brexit, het uitschrijven van verkiezingen of een referendum of het intrekken van artikel 50 (waarmee de brexit in werking werd gezet).

Europese leiders zijn sceptisch

Ook beloven de Europarlementariërs in de resolutie dat ze een deal zonder backstop verwerpen. Ze benadrukken dat 'alleen Groot-Brittannië' verantwoordelijk zal zijn als het land zonder deal de EU verlaat. Het Europees Parlement moet een eventuele nieuwe brexitdeal goedkeuren voordat deze geïmplementeerd kan worden.

De Britse premier Boris Johnson wil vasthouden aan 31 oktober als datum van de brexit. Hij houdt tegelijkertijd vol dat hij voor die tijd een herziene deal kan maken met de EU om een ordelijk vertrek te garanderen. Europese leiders zijn daar sceptisch over.

"Ik heb de Britse premier gevraagd om met alternatieven te komen", zei Juncker voor het parlement. "Zolang dergelijke voorstellen niet worden gedaan, kan ik jullie niet recht in de ogen aankijken en zeggen dat er vooruitgang wordt geboekt."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore