Algemene Beschouwingen

CDA en ChristenUnie: parlementair onderzoek naar falende overheidsinstanties

18 september 2019 12:50 Aangepast: 18 september 2019 13:07
Beeld © ANP

Coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie willen een parlementair onderzoek naar de misstanden bij uitvoeringsorganisaties van de overheid, zoals de Belastingdienst, het UWV en het CBR.

Dat voorstel doen de fractievoorzitters Heerma (CDA) en Segers (ChristenUnie) vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen. De problemen bij uitvoeringsorganisaties van de overheid raken volgens de fractievoorzitters van het CDA en de ChristenUnie het vertrouwen van de burger in de overheid.

Onbereikbaar en weinig behulpzaam

"Als je de affaires bij organisaties als Belastingdienst, UWV en CBR ziet, dan zie je steeds dezelfde problemen: chaos, vaak gedoe met ICT en problemen met het uitvoeren van door de politiek bedachte regels. In de Troonrede stond een duidelijke oproep: de dienstverlening van de overheid moet veel beter", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Speciale onderzoekscommissie

"Een parlementair onderzoek is niet zo uitgebreid als een parlementaire enquête", vervolgt Lambie.  "Er worden geen mensen onder ede gehoord, maar er wordt wel een speciale onderzoekscommissie ingesteld. Interessant is dat die commissie vast ook zal kijken naar wat de rol van het kabinet en de Tweede Kamer is, want uiteindelijk komen veel regels en financiering van dergelijke organisaties uit Den Haag."

Mensen lopen vast

Pieter Heerma: "De overheid moet dienstbaar zijn aan de samenleving. Nu lopen mensen te vaak op tegen een bureaucratische muur."

De CDA'er vervolgt: "Mensen voelen zich machteloos en niet gehoord. De menselijke maat moet terug bij de uitvoeringsdiensten die verstrikt zijn geraakt in ingewikkelde regels en wetgeving. Daarom is het nodig dat ook de Tweede Kamer haar eigen rol tegen het licht houdt in een parlementair onderzoek".

Geen dienstbare overheid

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers voegt daaraan toe: "DUO, UWV en de Belastingdienst vormen vaak het eerste contact van burgers met de overheid. Dat is te vaak geen succes."

"De overheid is dan geen dienstbare overheid. De overheid is soms een gesloten bastion. Regels lijken belangrijker dan mensen, systemen falen, wachttijden zijn te lang en burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Met een parlementair onderzoek willen we langer terugkijken naar waar het fout gaat en is gegaan met de uitvoering van overheidsbeleid, inclusief de rol die de Tweede Kamer daarin speelde bij het optuigen van deze organisaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst manipuleerde 'onafhankelijk' onderzoek toeslagenaffaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore