'Verstoppertje spelen'

Studenten teleurgesteld: 'Kabinet wil niet betalen voor topkwaliteit'

17 september 2019 20:14 Aangepast: 17 september 2019 20:27
Beeld © Getty Images

"Het kabinet wil hoger onderwijs en onderzoek van topkwaliteit, maar is niet bereid ervoor te betalen", constateren de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De studentenorganisaties reageren daarmee teleurgesteld op de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs.

De organisaties zijn bang dat bij alfa-, gamma- en medische wetenschappen 'zowel de onderwijskwaliteit als de toegankelijkheid in het geding komt'. Daarnaast vinden LSVb en ISO dat het kabinet 'verstoppertje speelt met studenten' door met geld heen en weer te schuiven. Geld dat op termijn zou worden opgehaald door de rente op studieleningen te verhogen.

'Wederom een bezuiniging'

De Vereniging Hogescholen wijst erop dat het kabinet gemiste inkomsten van dat ingetrokken plan, rechtstreeks bij hogescholen en universiteiten wil weghalen. "Er wordt een investering beloofd maar in de harde cijfers wacht ons wederom een bezuiniging", stelt de vereniging. Het budget voor technische studies gaat weliswaar omhoog, maar dat gaat ten koste van andere studierichtingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregelen Prinsjesdag: dit zijn de voorspellingen voor jouw portemonnee

150 miljoen euro minder

"Hierdoor krijgen studenten de bezuiniging indirect alsnog op hun bord", stellen LSVb en ISO. "Hoewel zij nu niet meer rente hoeven te betalen over studieleningen, wordt eenzelfde bedrag nu bezuinigd op de onderwijskwaliteit."

Het onderwijs moet het vanaf volgend jaar doen met bijna 150 miljoen euro minder dan waar het op rekende. Om een tekort uit het verleden en extra kosten bij uitvoeringsdienst DUO te kunnen betalen, houdt het ministerie van Onderwijs dat geld in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgtoeslag met een paar tientjes omhoog komend jaar

CNV Onderwijs noemt het een 'cruciale misser' dat het kabinet niet investeert in het primair en voortgezet onderwijs. "We zien geen substantiële investeringen in de urgente problemen voor het onderwijs. Het kabinet geeft wel aan te willen investeren in een kenniseconomie, maar dan moet de basis wel op orde zijn. Zonder goed reken- en taalonderwijs ook geen toekomstige technici en onderzoekers", aldus de onderwijsbond.

'Onbegrijpelijk'

Ook de Algemene Onderwijsbond is 'ongelooflijk zwaar teleurgesteld'. Volgens de organisatie houdt het kabinet halsstarrig vol dat extra geld niet nodig is om meer leraren te krijgen. "Alle kinderen in Nederland hebben recht op goed onderwijs, onbegrijpelijk dat de politiek dit niet ziet", aldus de AOb. Basisscholen voelen niets van de tegenvaller.

De 7 belangrijkste punten van de koning in de troonrede

"Onze economische positie is kwetsbaar door handelsconflicten en de dreigende brexit werpt zijn schaduw vooruit", zei koning Willem-Alexander.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De koning gaat erop vooruit: 23.000 euro erbij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore