Prinsjesdag

De belangrijkste maatregelen uit de Miljoenennota en de gevolgen voor jouw portemonnee

17 september 2019 17:01 Aangepast: 17 september 2019 21:26
Wopke Hoekstra met het koffertje.

Het kabinet zal volgend jaar meer investeren in wegen, woningbouw en defensie. Ook de zorgtoeslag stijgt komend jaar met een paar tientjes. Dit zijn de belangrijkste maatregelen.

De lasten dalen met 3 miljard extra. Vooral werkenden zullen hiervan profiteren, zij hoeven minder inkomstenbelasting te betalen. Huishoudens die tussen de 56.000 en 81.000 per jaar verdienen, gaan er 2,4 procent op vooruit, de groep huishoudens met het laagste inkomen 1,4 procent.

Bekijk hier hoe gezinnen als het jouwe het volgens de ramingen gaan doen in 2020.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregelen Prinsjesdag: dit zijn de voorspellingen voor jouw portemonnee

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog. Het kabinet wil dat ook Nederlanders met een lager inkomen profiteren van de toenemende welvaart. Het kabinet verhoogt daarom de zorgtoeslag van alleenstaanden met 67 euro per jaar, ruim vijfenhalve euro per maand. Gezinnen gaan er 95 euro op vooruit.

De zorgpremie gaat volgend jaar licht omhoog, met zo’n drie euro per maand.

Defensie 

Sinds het begrotingsdieptepunt in 2014 heeft Defensie in 2020 ruim 3 miljard euro meer te besteden. Het totale budget komt hiermee op 11 miljard euro. Daarmee worden negen  F-35's (de Joint Strike Fighter) aangekocht en cyberaanvallen bestreden.

De militaire inlichtingendienst MIVD krijgt er 29 miljoen bij. Voor extra grensbewaking na de brexit is 3 miljoen euro extra uitgetrokken.  

Militairen onderweg naar een oefening Militairen onderweg naar een oefening

100 euro minder energiebelasting

Een huishouden met een gemiddeld verbruik betaalt volgend jaar 100 euro minder belasting op de energierekening. Hoe de energierekening precies uitvalt in individuele gevallen, is ook afhankelijk van andere factoren. Zo speelt het verbruik per huishouden een rol, de verdeling tussen elektriciteit en gas en de toekomstige ontwikkeling van de marktprijzen voor gas en stroom.

De belasting op gas gaat omhoog, terwijl die op stroom vrijwel gelijk blijft. Voor aardgas betalen we straks 7,9 cent per kuub meer.

Asiel 

Vanaf 2020 gaat er 100 miljoen extra geld naar de asielketen. Het geld is bedoeld om asielprocedures sneller te laten doorstromen. Volgend jaar doet het kabinet daar een eenmalige financiële injectie van 34 miljoen euro bovenop.

Wegen en het spoor

Er wordt vanaf 2020 bijna 3 miljard meer geïnvesteerd in het behoud en beheer van wegen. Zo gaan in 2020 de werkzaamheden aan de verbreding van de wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere door.

Voor de instandhouding van het spoor wordt 151 miljoen euro toegevoegd in de periode tot 2022.

Woningmarkt

Het kabinet investeert volgend jaar 350 miljoen euro in de woningmarkt. Minister Kajsa Ollongren hoopt daarmee de woningbouw goed op gang te krijgen. Zij zet verder in op beperking van de huurstijging en aanpak van het scheefwonen. Mensen met een hoog inkomen die in een sociale huurwoning wonen gaan daarvoor fors meer betalen. Gestudeerd wordt nog op mogelijkheden om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren.

Rechtspraak

Om de tekorten te dichten, krijgt de rechtspraak er volgend jaar 61 miljoen bij. Het extra geld dient ervoor om de huidige financiële problemen op te lossen. De problemen zijn voornamelijk ontstaan omdat de rechtspraak steeds minder zaken voorgelegd krijgt én omdat de digitalisering van de rechtspraak is vertraagd.  

Geen extra geld voor onderwijs

Er komt geen extra geld om het loon voor basisschoolleraren gelijk te trekken met dat van hun collega's in het voortgezet onderwijs. Daar hadden de bonden wel om gevraagd. 

Het is een 'cruciale misser' dat het kabinet niet investeert in het primair en voortgezet onderwijs, zegt CNV Onderwijs in reactie. 

Belasting grote bedrijven 

De belasting voor grote bedrijven gaat volgend jaar niet omlaag, terwijl dat eerder wel was beloofd. De winstbelasting blijft nu volgend jaar op 25 procent.

Multinationals gaan belasting betalen over hun volledige winst. Het kabinet neemt een wetsvoorstel over dat regelt dat buitenlandse verliezen niet meer kunnen worden afgetrokken van de belastbare winst in Nederland.

Investeringsfonds

Het kabinet gaat nadenken over een investeringsfonds. Als dat er komt, zal het kabinet gebruik maken van de lage rente om enkele tientallen miljarden euro's te lenen voor investeringen om de weerbaarheid van de economie verbeteren.

Cultuur 

Volgend jaar moet definitief worden besloten over financiering en organisatie van kunst en cultuur in die vier jaar. In deze nieuwe 'cultuurstelsel'-periode moeten er in ieder geval ruimere mogelijkheden komen voor meer kunstvormen dan nu, zodat een breder en gevarieerder publiek kan worden bereikt. Voor dat streven wordt komend jaar al ongeveer 29 miljoen uitgetrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore