Reacties op Prinsjesdag

Premier Rutte wijst op bedreigingen van buiten

17 september 2019 15:04 Aangepast: 17 september 2019 15:26
Premier Rutte tijdens Prinsjesdag

De risico's voor Nederland komen de komende jaren vooral uit het buitenland. Dat zegt premier Mark Rutte in een toelichting op de Troonrede die de koning heeft uitgesproken. Daarin werd een 'winstwaarschuwing' voor de toekomst afgegeven.

"Nederland draait redelijk goed door lijkt het", zegt premier Rutte in een filmpje op Twitter. Maar er gebeurt volgens hem internationaal veel.

"Eerder bedreigingen dan positief."

Spanningen lopen op

Hij wijst dan op handelsconflicten en de "internationale politieke situatie". Amerika heeft ruzie met China en in de Golf-regio lopen de spanningen op.

Het is volgens Rutte belangrijk nu het economisch nog goed gaat om 'Nederland zo fit mogelijk te houden'. Op korte termijn gaat het dan volgens hem om bijvoorbeeld lastenverlichting en extra investeringen.

Verdienvermogen

Daarnaast moet er ook gekeken worden naar het verdienvermogen op de lange termijn zodat zaken als sociale zekerheid behouden kunnen blijven.

Rutte concludeert dat het 'een jaar van veel uitvoering wordt' waarbij scherp gelet zal worden op internationale ontwikkelingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore