Ga naar de inhoud
Troonrede

Koning in troonrede: groei, maar ook winstwaarschuwing

Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal. Beeld © ANP

Ook volgend jaar groeit de economie, maar Nederland gaat een periode van 'gematigde groei' tegemoet. Koning Willem-Alexander heeft in de troonrede een winstwaarschuwing gegeven. "Onze economische positie is kwetsbaar door handelsconflicten en de dreigende brexit werpt zijn schaduw vooruit."

Het toekomstperspectief dwingt 'tot nadenken over de vraag hoe Nederland in de toekomst zijn geld verdient en een land met goede voorzieningen kan blijven', zei koning Willem-Alexander. Het was zijn zevende troonrede en de tweede van kabinet-Rutte III. De troonrede is overwegend positief van toon.

Koopkracht

Een sterke economie is nodig om met elkaar te bouwen aan een sterk Nederland, zei koning Willem-Alexander. Tegelijkertijd zet het kabinet in de troonrede kanttekeningen bij de focus op koopkrachtcijfers en groeipercentages. "De levens van ruim 17 miljoen individuele Nederlanders passen niet in een mal." Persoonlijke gebeurtenissen, zoals het kopen van een huis, het krijgen van kinderen en het aangaan van een relatie, hebben veel meer invloed op het leven van mensen dan economische cijfers. 

Dit zijn de zeven belangrijkste punten in troonrede

01:04
"Onze economische positie is kwetsbaar door handelsconflicten en de dreigende brexit werpt zijn schaduw vooruit", zei koning Willem-Alexander tijdens de troonrede.

Voorwaarden voor vertrouwen

De koning begon zijn troonrede met een terugblik op operatie Market Garden, 75 jaar geleden. Decennia later 'lijken vrijheid, democratie en een sterke rechtsstaat vanzelfsprekende waarden'.

Maar juist die waarden moeten gekoesterd worden. Het is volgens het kabinet heel bijzonder om 'te leven in een land waarin mensen zich veilig kunnen voelen. Waarin vrijheid samengaat met verdraagzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel. En waarin mensen nog altijd iets voor een ander overhebben'.

Op sociale media worden tegenstellingen soms uitvergroot, maar overal in Nederland 'willen mensen meedoen en hun bijdrage leveren. Dat is wat ons bindt en wat we met elkaar moeten koesteren'.

De
Lees ook:
De troonrede van 2019: lees hier de volledige tekst

Waarschuwende woorden

"In deze troonrede een paar duidelijke verwijzingen naar 75 jaar bevrijding en de koning hekelde tegenstellingen in het publiek debat en op sociale media. Maar de hoofdpunten van deze troonrede zijn toch de waarschuwende woorden van de koning", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Het kabinet presenteert economisch prachtige cijfers, maar afgelopen jaren bleek ondanks de beloftes op Prinsjesdag toch dat de koopkrachtverbetering tegenviel. Daarom hoor je nu de koning duidelijk zeggen: het leven van 17 miljoen Nederlanders past niet in een koopkrachtplaatje. En wat natuurlijk opvalt is de winstwaarschuwing in de troonrede: onze economische groei zal minder worden. Het kabinet is bezorgd over de ontwikkelingen in buitenland: denk aan de handelsoorlog, en ook de brexit. Iets wat het kabinet niet 1-2-3 aan kan doen, maar die direct wel een bedreiging vormen voor de goede cijfers die worden gepresenteerd."