'Heel ernstig'

Minister over vernietigend rapport NVWA: 'Dierenwelzijn staat niet centraal'

12 september 2019 20:34 Aangepast: 12 september 2019 20:34
Minister Carola Schouten (Landbouw) Beeld © ANP

Minister Carola Schouten is geschrokken van het het vernietigende rapport dat ze vanavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het toezicht van de NVWA op kleine en middelgrote slachthuizen. Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt noemt ze 'heel ernstig'.

Schouten is van mening dat er bij de NVWA een cultuur bestaat waar dierenwelzijn niet centraal staat. Ze vindt het ernstig dat er zieke dieren bij slachthuizen worden aangeleverd terwijl dat verboden is, maar dat er niet tegen wordt opgetreden. Dat dierenartsen die wel optreden worden geïntimideerd, noemt de minister 'vreselijk en totaal onacceptabel. Een veilige werkplek is een eerste vereiste'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NVWA faalt bij toezicht op slachthuizen, optreden dierenartsen verschilt sterk

Als dierenartsen niet willen veranderen of niet de keuringen willen doen op de manier waarop het gewoon is voorgeschreven, dan is daar volgens de minister ook geen plaats meer voor binnen de NVWA.

De minister gaat met de directie van de NVWA in overleg en wil van ze weten hoe de leiding er voor gaat zorgen dat er in de toekomst wel wordt opgetreden tegen dierenleed. "Het kan niet zo zijn dat de 'rekkelijke' dierenartsen, die het niet zo nou nemen met dierenwelzijn, de overmacht hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore