Omstreden lesmethode

Inspectie onderzoekt islamitische scholen vanwege homofoob lesmateriaal

12 september 2019 16:40 Aangepast: 12 september 2019 17:48
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Beeld © ANP

De onderwijsinspectie gaat onderzoeken of een aantal islamitische scholen over de schreef gaat met lesmateriaal waarin homoseksualiteit wordt veroordeeld. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft de inspectie dat opgedragen.

De lesmethode ‘Help! Ik word volwassen’ leert kinderen onder meer dat Allah homoseksualiteit zou verafschuwen en dat de straf voor homoseksuelen een stenenregen en de dood zou zijn, berichtten Nieuwsuur en NRC na eigen onderzoek. Ook transgenders moeten het in de methode ontgelden.

SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint is daar boos over. "Voor de SP is het onacceptabel dat aan kinderen wordt geleerd dat homo's minderwaardig zijn." Ook Paul van Meenen van D66 vindt het onacceptabel. "Dat kan echt niet. Dat geeft voor leerlingen slecht onderwijs. Dicriminatoir, Onveilige omgeving. Dat moet onmiddellijk stoppen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leerlingen salafistische scholen geïndoctrineerd, Kamer eist maatregelen

Kritiek op inspectie

De Inspectie van het Onderwijs controleerde eerder alleen of de lessen op scholen overeenkomen met 'de democratische waarden van de rechtstaat'. Over onderwijsmethoden op de islamitische scholen wordt aan RTL Nieuws gemeld: "We kijken niet apart naar de boeken, we kijken naar het onderwijs als totaal."

Maar minister Slob neemt daar nu geen genoegen meer mee. "Het gaat hier om door de overheid bekostigd onderwijs. Daar zijn vragen over en die leven ook bij mij. Die vragen moeten we niet boven deze scholen laten hangen. Dus vragen we de inspectie daar onderzoek naar te doen. 

'Beetje laf'

Kamerleden vinden dat de inspectie al eerder had moeten ingrijpen. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema: "Ik vind de inspectie eerlijk gezegd een beetje laf geweest. Ze hadden best mogen aangeven: we zijn op een school geweest en daar hebben we iets geks gezien. Iets wat niet bij onze Nederlandse normen en waarden past. Hoe moeten we hiermee omgaan?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore