'Enige overlevende'

Minister Blok is 'designated survivor' op Prinsjesdag

12 september 2019 11:08 Aangepast: 12 september 2019 11:19
Minister Blok van Buitenlandse Zaken. Beeld © ANP

Minister Blok van Buitenlandse Zaken is aangewezen als 'designated survivor'. Blok is op Prinsjesdag op bezoek in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het kabinet houdt op Prinsjesdag voor het eerst een minister achter de hand om het land te besturen als er een aanslag of een ramp plaatsvindt. De zogeheten designated survivor verblijft op een andere plek. 

Netflixserie

D66 kwam met het idee naar aanleiding van de populaire Netflixserie met dezelfde naam. De term designated survivor of 'aangewezen overlever' werd populair door de gelijknamige Amerikaanse televisieserie. Daarin komen vrijwel de hele Amerikaanse regering en het Congres om door een terroristische aanslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland krijgt 'designated survivor' voor noodsituaties

Vorig jaar kondigde Rutte al aan dat er mogelijk voortaan zo'n 'designated survivor' zou zijn. Maar op Prinsjesdag maakte toen nog het voltallige kabinet zijn opwachting in de Ridderzaal.

Niet in aanmerking

Staatssecretarissen komen voor de verantwoordelijke taak niet in aanmerking. Het staatsrecht wil nu eenmaal dat het een minister wordt, zo liet het ministerie van Algemene Zaken weten. 

Het ministerie laat weten dat de minister van Buitenlandse Zaken vaker niet in Nederland is op Prinsjesdag. 

Wie is onze designated survivor?

De redactie van Editie NL maakte eerder deze reportage over de designated survivor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore