Puinhoop bij CBR

Grapperhaus: geen pardon voor oudere die wacht op keuring rijbewijs

11 september 2019 22:24 Aangepast: 11 september 2019 22:26
(Archieffoto) Beeld © ANP

Minister Grapperhaus van Justitie wil niet soepel omgaan met ouderen die hun rijbewijs willen verlengen, maar door de chaos bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen veel te lang op een keuring moeten wachten.

Een officiële coulanceregeling is in de maak. Maar zolang die er nog niet is, wil de Tweede Kamer dat getroffen ouderen kunnen doorrijden met hun verlopen rijbewijs.

Dat kan niet, zegt Grapperhaus. Hij heeft sympathie voor de oproep van de Kamer, zegt hij, maar wil geen precedent scheppen. "Dat kan ik als minister van Justitie en Veiligheid niet doen."

Geen gedoogbeleid

Rijbewijzen van 75-plussers die wachten op het CBR , kunnen straks automatisch met een jaar worden verlengd. Maar die maatregel moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer én de Raad van State. Grapperhaus zegt tijdens dat proces niet de vlucht naar voren te kunnen nemen door een gedoogbeleid te voeren.

Harrie wacht eindeloos op de keuring van het CBR

Zolang hij niet bij het CBR terecht kan voor herkeuring, kan Harrie (77) fluiten naar een nieuw rijbewijs. Zijn hobby, het bezoeken van accordeonconcerten, heeft hij maar even geparkeerd.

Daarnaast ziet Grapperhaus ook problemen als het gaat om het gedogen. "Een agent moet weten of een bestuurder wel in aanmerking komt voor de regeling." Daarvoor moet de administratie op orde zijn.

Aanpassen van systemen

Ook collega-minister Cora van Nieuwenhuizen benadrukt dat het aanpassen van de systemen tijd kost. Toch zegt ze wel alles op alles te zetten om de maatregel eerder in te voeren, iets waar de Kamer al langer op aandringt. De partijen vinden de oorspronkelijke datum van 1 december veel te laat.

Half oktober hoort de minister van Infrastructuur meer over de ICT-systemen bij het CBR. Dan weet ze waarschijnlijk of het toch mogelijk is de regeling eerder in te voeren. Van Nieuwenhuizen hoopt voorzichtig op invoering op 1 november, maar 'elke dag eerder is er één', zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ongehoorde puinhoop' bij CBR, problemen nog lang niet voorbij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore