Ga naar de inhoud
Geld naar treinen

Overheid betaalt tóch miljoenen mee aan Formule 1 Zandvoort

Max Verstappen op het Circuit Park Zandvoort. Beeld © ANP

Via een omweg betaalt het kabinet toch mee aan de Grand Prix in Zandvoort. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven steekt 2,3 miljoen euro in verbetering van de treinverbinding tussen Haarlem en Zandvoort. De investering is opvallend omdat zowel premier Rutte als minister Bruins verzekerden dat er geen stuiver rijksgeld voor de Grand Prix zou worden uitgetrokken.

De 2,3 miljoen euro wordt besteed aan de energievoorziening voor het spoor en de overwegveiligheid. Het totale investeringsbedrag is 7 miljoen euro. De gemeente en de provincie betalen 4,7 miljoen.

Over de investeringen is vandaag een akkoord gesloten tussen het Rijk, de gemeente Zandvoort, de provincie Noord Holland, NS en ProRail.

GP
Lees ook:
GP Zandvoort op 3 mei op kalender Formule 1

Extra treinen

Met de investeringen wil Van Veldhoven, volgens ingewijden, zekerstellen dat het verantwoord is zes treinen per uur te laten rijden met de mogelijkheid dit te verhogen tot twaalf per uur. De helft van de 7 miljoen euro gaat naar het verbeteren van de energievoorziening die nodig is om extra treinen te laten rijden en het verbeteren van de veiligheid van de spoorwegovergangen.

Op die manier zouden tot 10.000 reizigers per uur op duurzame wijze Zandvoort met de trein bereiken, melden betrokkenen. De extra investering verbetert de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de regio.

Juridische
Lees ook:
Juridische strijd circuit Zandvoort begonnen

Stikstof

Overigens is het niet allemaal rozengeur en maneschijn rond de Grand Prix. Bronnen melden ons dat Van Veldhoven ook nog een onaangename verrassing voor Formule 1-liefhebbers heeft. Er moet namelijk nog onderzoek plaatsvinden naar de invloed van de zogeheten PAS-uitspraak  van de Raad van State op het doorgaan van de Grand Prix en de maatregelen die nodig zijn om het Formule 1-circus mogelijk te maken.

De PAS-uitspraak betekent dat alle (infrastructuur) projecten in de buurt van natuurgebieden waarbij stikstof wordt uitgestoten voorlopig geen vergunning zullen krijgen.

Milieuclubs
Lees ook:
Milieuclubs lopen zich warm: bezwaar tegen verbouwing circuit Zandvoort

Botsende belangen bij Circuit Zandvoort: 'Beetje onkruid is wat er weg moet'

02:28