Politiek

Diederik Samsom wordt rechterhand Timmermans in Brussel

11 september 2019 14:34 Aangepast: 11 september 2019 14:34
Diederik Samsom wordt de rechterhand van Frans Timmermans.

Diederik Samsom wordt de kabinetschef van Frans Timmermans. De voormalig PvdA-leider gaat de vicevoorzitter van de Europese Commissie ondersteunen bij het uitvoeren van Europees klimaatbeleid.

Samsom krijgt de leiding over het twaalfkoppige kabinet van Timmermans, dat hem ondersteunt bij zijn dagelijkse werkzaamheden.

Veel onderhandelen met andere chefs

Als Kamerlid van de Partij van de Arbeid was Samsom enige jaren woordvoerder milieubeleid. Ook was hij initiatiefnemer van de Nederlandse klimaatwet. Na zijn aftreden als fractievoorzitter (eind 2016) ging hij bedrijven adviseren over energiekwesties en was hij nauw betrokken bij het tot stand komen van het klimaatakkoord.

Volgens Timmermans is Samsom 'de beste man' voor de Europese topfunctie. Als zijn nieuwe rechterhand wordt Samsom medeverantwoordelijk voor de sturing van beleidsvoorstellen. Daarvoor moet hij veel onderhandelen met de kabinetschefs van andere commissarissen.

Samsom was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Klimaatneutraal Europa

Timmermans krijgt als een van de drie uitvoerend vicevoorzitters de taak om alles wat met Europees klimaatbeleid heeft te maken de komende vijf jaar te overzien.

Dat is een spilfunctie, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. "Timmermans opereert als vice-president en klimaatcoördinator in het hart van de Europese Commissie en dat is handig voor de informatiepositie van Nederland."

Timmermans gaat onder andere aan de slag met de Europese Green Deal. Hij moet zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. Verder ziet Timmermans toe op beleid over landbouw, transport, energie, milieu en oceanen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore