Uitzondering

Minister maakt uitzondering: stukken in zaak-Wilders nu toch openbaar

10 september 2019 23:14 Aangepast: 10 september 2019 23:22
Geert Wilders en Ferd Grapperhaus in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maakt de documenten openbaar die de rechter in de zaak-Wilders heeft opgevraagd over de vervolging van de PVV-leider.

De e-mails tussen ambtenaren en andere stukken spelen een belangrijke rol in het proces, omdat ze volgens de verdediging aantonen dat het ministerie op die vervolging heeft aangedrongen.

Uitzondering

De Tweede Kamer vroeg tot dusver tevergeefs om de documenten. Grapperhaus wilde ze niet verstrekken omdat dat de rechtszaak zou beïnvloeden. Maar inmiddels hebben het gerechtshof en de verdediging ze ook en liggen ze deels op straat. Daarom maakt de minister 'een uitzondering', om te voorkomen dat de Kamer een vertekend beeld krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Minder Marokkanen'-proces tegen Wilders gaat door

Grapperhaus wil niets kwijt over de inhoud van de stukken. Premier Mark Rutte evenmin, omdat 'de politiek heel terughoudend is zolang de zaak onder de rechter is'.

Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan, belooft Grapperhaus de Kamer tekst en uitleg te verschaffen en te vertellen wat hij van de gang van zaken vindt. Hij gaat ook nog eens kijken of hij in de toekomst in soortgelijke gevallen meer met de Kamer kan delen.

Debat met Grapperhaus

In de Kamer is brede steun voor een debat met Grapperhaus, mits eerst de rechter heeft gesproken. Veel partijen vragen zich op grond van het aan het licht gekomen e-mailverkeer af of ambtenaren niet buiten hun boekje zijn gegaan. De minister onderstreept dat hij vindt dat het Openbaar Ministerie zelf over vervolging moet beslissen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topambtenaren eisten harde aanpak in proces tegen 'kwaadaardige' Wilders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore