Geduld raakt op

'Ongehoorde puinhoop' bij CBR, problemen nog lang niet voorbij

10 september 2019 22:29 Aangepast: 10 september 2019 22:29
Beeld © ANP

Het duurt nog een tot twee jaar tot de problemen bij het CBR zijn opgelost. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Het CBR kampt al maanden met enorme wachtlijsten.

"Een ongehoorde puinhoop", reageert PVV-Kamerlid Van Aalst. "Het kan en moet sneller." Morgen debatteert de Tweede Kamer weer over de situatie bij het CBR.

"Dat belooft een pittig debat te worden", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De problemen duren nu al maanden en het geduld van veel partijen begint op te raken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Honderden schadeclaims voor CBR om lange wachttijden rijbewijs'

Minister Van Nieuwenhuizen heeft voormalig ProRail-baas Pier Eringa gevraagd te helpen om de problemen bij het CBR op te lossen. Eringa treedt toe tot de Raad van Toezicht om de directie te ondersteunen met zijn ervaring en deskundigheid.

Vooral 75-plussers met een verlopen rijbewijs zijn de dupe van de chaos bij het CBR. Ouderen moeten vaak maanden wachten op een medische keuring, en kunnen dan niet autorijden. De minister wil deze groep toestaan een jaar langer zonder herkeuring te rijden. Deze coulanceregeling gaat waarschijnlijk in december in.

Gebaar

Gedupeerden van de chaos moeten een passende compensatie krijgen, vindt het CDA. "Een financiële vergoeding, een paar maanden gratis met het openbaar vervoer of een gratis nieuw rijbewijs", zegt Kamerlid Wytske de Pater. Het CDA krijgt bijval van D66, GroenLinks en de SP. "Die compensatie moet dan wel echt iets voorstellen", zegt SP-Kamerlid Cem Lacin.

Coalitiegenoot VVD ziet niks in het CDA-plan. "Wij zijn de ellende ook zat", zegt Kamerlid Remco Dijkstra. "Maar strooien met allerhande regelingen helpt niet, mensen willen gewoon hun rijbewijs op tijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`