Respect voor besluit

Britse Lagerhuisvoorzitter vertrekt, Arib looft hem: 'Erg bevlogen en geestig'

09 september 2019 20:49 Aangepast: 09 september 2019 20:57
John Bercow (links) en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib Beeld © ANP

De ontmoeting van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met John Bercow gaat waarschijnlijk niet door, nu de speaker van het Britse Lagerhuis zijn aftreden heeft aangekondigd. Arib noemt Bercow 'erg bevlogen en geestig'. "Ik zou hem op 7 november ontmoeten. Jammer dat het misschien niet doorgaat."

Tegen RTL Nieuws zegt Arib groot ontzag te hebben voor het zware werk van Bercow, de afgelopen tijd. "Ik heb respect voor zijn besluit. Het is een aimabele man met een grote liefde voor 'zijn' Lagerhuis. Hij was misschien wel voorzitter in de lastigste periode van het huis in de geschiedenis."

'Jammer dat het misschien niet doorgaat'

Arib vertelt dat ze wel eens bij Bercow op bezoek is geweest. "We hebben toen gesproken over de gebruiken en tradities in het parlement van het Verenigd Koninklijk en over kwesties waar we als voorzitter allebei mee te maken hebben, zoals telefoongebruik in de Kamer. Ik heb hem ook in Amsterdam ontmoet en we hebben samen gegeten. Hij is erg bevlogen en geestig. Op 7 november zou ik hem ontmoeten. Jammer dat het misschien niet doorgaat."

Order! Order! John Bercow bij een belangrijke brexitstemming in januari

Bercow vertrekt uiterlijk op 31 oktober, de dag dat brexit een feit is, of eerder als er verkiezingen worden georganiseerd. De 56-jarige Bercow zei vandaag in het Lagerhuis dat hij in 2009 aan zijn vrouw en kinderen heeft beloofd maximaal negen jaar als voorzitter zou aanblijven. Die periode is inmiddels voorbij, en hij wil zich aan de belofte houden.

Na zijn toespraak was er luid applaus, vooral vanuit de oppositiebankjes, en veel complimenten voor de manier waarop Bercow de debatten heeft geleid. Hij staat in Nederland vooral bekend als de man die luid 'order!' roept en opvallend kleurrijke dassen draagt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

John Bercow, voorzitter Lagerhuis, kondigt vertrek aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore