Ga naar de inhoud
Politiek

Von der Leyen maakt namen Eurocommissarissen bekend

De nieuwe en de oude voorzitter van de Commissie: Von der Leyen en Juncker. Beeld © AFP

De aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft de namen van de Europees Commissarissen bekend gemaakt. Op de lijst onder andere Franse Timmermans, die één van de twee eerste vice-voorzitters wordt.

Morgen volgt de lijst wie welke portefeuille krijgt. Von der Leyen had al gezegd dat haar ploeg voor de helft uit vrouwen zou bestaan. Inclusief haarzelf zijn dat er 13 van de 27 geworden.

Het Verenigd Koninkrijk heeft vanwege de aanstaande brexit geen kandidaat aangedragen.

Deze
Lees ook:
Deze ambitieuze plannen heeft Ursula von der Leyen voor de EU

Timmermans op Klimaat?

Frans Timmermans wordt zoals bekend als eerste vicevoorzitter haar rechterhand. Ingewijden in Brussel achten de kans zeer groot dat hij de portefeuille Klimaat krijgt. Hij zou dan de taak krijgen alles wat te maken heeft met klimaatbeleid te overzien.

De Deense Margrethe Vestager, de andere eerste vicevoorzitter, zou dan mogelijk verantwoordelijk worden voor het digitale beleid van de EU. Van de Spanjaard Josep Borrell is al bekend dat hij EU-buitenlandchef wordt.

De kandidaat-commissarissen moeten van 30 september tot 8 oktober nog hoorzittingen in het Europees Parlement ondergaan, voordat ze op 1 november aan hun nieuwe baan kunnen beginnen.