'Niet-realistisch'

Ergernis bij landbouwminister Schouten: stikstofplan van D66 is niet chic

09 september 2019 12:38 Aangepast: 09 september 2019 13:31
Minister Schouten van Landbouw. Beeld © ANP

Landbouwminister Carola Schouten is niet blij met het voorstel van coalitiegenoot D66 om de veestapel te halveren. Schouten noemt het plan 'niet chic' en 'makkelijk'. Om de stikstofuitstoot in Nederland drastisch te verminderen, wil D66 dat Nederlandse boeren vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens houden. Ook het CDA noemt het plan niet-realistisch.

Het D66-plan gaat Schouten allemaal te snel. "Ik vind het niet chic als je als boer of boerin in de krant leest dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen", zegt Schouten. De bewindsvrouw uit ook haar verbazing over het plan, omdat het juist de Tweede Kamer was die haar vroeg een commissie onderzoek te laten doen naar mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem. Die commissie wordt geleid door VVD'er Johan Remkes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 wil halvering veestapel om stikstofuitstoot te verminderen

Projecten liggen stil

De Raad van State zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse beleid om in de toekomst goed te maken wat er nu te veel aan stikstof wordt uitgestoten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil.

Ook regeringspartij en coalitiegenoot CDA is niet te spreken over het plan van D66'er Tjeerd de Groot. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt het stikstofprobleem weliswaar 'groot en complex'. "Maar D66 weet ook wel dat dit voorstel niet realistisch is. Daarvoor geldt ook voor: geen boeren, geen eten. Veeteelt is economische een zeer belangrijke tak van sport in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor 18.000 projecten. 'Het land staat in principe stil'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore