Na aandringen Kamer

Achternaam veranderen wordt eenvoudiger voor slachtoffers incest

06 september 2019 19:03 Aangepast: 06 september 2019 19:43

Het wordt eenvoudiger voor slachtoffers van incest om hun achternaam te veranderen. Dat heeft minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker besloten na aandringen van de Tweede Kamer. D66 en de SP hadden aandacht gevraagd voor de belastende en dure procedure.

Wie van zijn achternaam af wil omdat het ook de naam is van de ­vader, oom of broer die incest pleegde, moest tot nu nog een belastend psychologisch onderzoek ondergaan. Die procedure duurde soms wel een jaar.

Dat verandert Dekker nu na aandringen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen en D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Het slachtoffer mag voortaan een verklaring van de eigen psycholoog of psychiater overleggen, waaruit blijkt dat er wordt geleden onder het dragen van dezelfde achternaam als de dader. Dat moet de procedure versnellen.

Kosten

De kosten van een naamswijziging zijn tot dusver 835 euro. Alleen wanneer de dader onherroepelijk is veroordeeld voor bepaalde misdrijven als incest, is naamswijziging voor het slachtoffer sinds 2004 gratis.

Dekker zorgt nu ook dat naamswijziging gratis wordt voor gevallen waarin het nog niet tot een onherroepelijke veroordeling is gekomen, maar het Schadefonds Geweldsmisdrijven wel een uitkering heeft toegekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Janina liet haar naam veranderen, maar zo makkelijk gaat dat niet

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore