Ga naar de inhoud
Spaarbelasting

Goed nieuws voor spaarders: tot ruim 400.000 euro geen belasting

Archieffoto Beeld © ANP

Een meevaller voor mensen met een spaarpotje: het kabinet gaat dat vermogen pas vanaf 400.000 euro belasten. Op dit moment betalen Nederlanders geen belasting over de eerste 30.360 euro aan spaargeld. Dat wordt dus fors hoger. De bedoeling is dat de maatregel in 2022 ingaat.

Nu is spaargeld tot 30.360 euro onbelast. Die grens gaat fors omhoog omdat er van 2022 wordt gerekend met het werkelijk behaalde rendement. Bij een lage rente, zoals op dit moment, wordt die grens zo'n 440.000 euro. Maar de rente is variabel en daardoor de grens ook.

De maatregel is bedoeld om 'gewone' spaarders te ontzien. Tot nu werden jaarlijks 2,9 miljoen Nederlanders aangeslagen voor vermogensbelasting terwijl veel mensen alleen wat spaargeld op hun rekening hebben staan waar ze nu vanwege de lage rente bijna geen rendement op halen.

De maatregel zorgt ervoor dat ongeveer 1,35 miljoen mensen straks geen belasting meer betalen over hun spaargeld. Bovendien gaan bijna een half miljoen mensen minder belasting betalen dan dat zij nu doen.

Hoge
Lees ook:
Hoge Raad schiet spaartaks af, maar je krijgt waarschijnlijk geen geld terug

Vastgoedbeleggers

Mensen die met geleend geld huizen kopen of grote hoeveelheden aandelen, gaan meer belasting betalen. Voor huisjesmelkers moet het zo minder aantrekkelijk worden om huizen te kopen voor de verhuur.

In juni oordeelde de Hoge Raad dat de belasting op spaargeld en beleggingen, de zogenoemde vermogensrendementsheffing, oneerlijk is. De zaak was aangespannen door de Bond voor Belastingbetalers. Die vond de heffing te hoog in een tijd dat de rentes laag zijn, en er dus relatief weinig rendement wordt gemaakt. Daar sloot de Hoge Raad zich bij aan.

De Bond voor Belastingbetalers is blij met de maatregel van het kabinet. Wel blijft de bond zich inzetten voor het terugbetalen van de in hun ogen teveel betaalde belasting van de afgelopen jaren.

Hoe
Lees ook:
Hoe levert je spaargeld nog wél iets op?

Wat levert deze maatregel op voor de 'gewone spaarder'? We zetten het op een rij (de bedragen zijn per jaar): 

Spaargeld:                                           

  • >30.360 euro                      0                  
  •  40.000 euro                       55               
  •  75.000 euro                       259            
  •  100.000 euro                     404                 
  •  400.000 euro                    4395                                

Zelf kijken wat jij kan besparen? Klik hier om te kijken wat je nu moet betalen aan vermogensbelasting. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore