'Schadelijk'

Kamerleden willen homogenezingsboeken uit de schappen

05 september 2019 17:51 Aangepast: 05 september 2019 18:22
archieffoto Beeld © AFP

Kamerleden doen een klemmend beroep op Nederlandse winkels om boeken over zogenaamde homogenezing niet langer te verkopen. De boeken zijn in Nederland eenvoudig te bestellen via onder meer bol.com. Die winkelketen weigert ze uit hun schappen te halen.

De Amerikaanse winkelketen Amazon haalde de boeken onlangs wel uit hun onlinewinkels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeken homogenezing in Nederland te koop: 'Dit is schadelijk en moet stoppen'

Zelfmoord

COC Nederland doet een dringende oproep om de verkoop van dit soort boeken 'zo snel mogelijk te stoppen'. In de boeken wordt beschreven hoe ouders homoseksuele gevoelens bij hun kinderen zouden kunnen bestrijden. Het zijn 'fabels, is schadelijk en kan zelfs tot suïcide leiden', aldus COC.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp doet 'een klemmend beroep' op bol.com om de boeken uit de winkel te verwijderen. "We weten hoe schadelijk homogenezingstherapie is en welke schadelijke effecten dat heeft op iemands leven", zegt Bergkamp.

"We weten ook hoe schadelijk deze boeken zijn. We roepen bedrijven op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Amazon."

Aanpassing bol.com

Bol.com heeft na de publicatie van RTL Nieuws een tekst bij de omstreden boeken geplaatst. Die luidt als volgt:

"We erkennen dat dit boek controversieel kan zijn en/of mensen kan kwetsen. Echter, boeken kunnen op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gelezen worden en horen bij het recht op de vrijheid van meningsuiting. Daarom haalt bol.com nooit boeken uit de winkel."

Onacceptabel

Ook de VVD wil dat. "Het is en blijft onacceptabel dat in verschillende religieuze kringen beweerd en onderwezen wordt dat homo’s, biseksuelen en transgenders 'genezen' moeten worden", zegt VVD-Kamerlid Zohair el Yassini.

"De VVD pleit voor een verbod op homogenezing. Ik vind het persoonlijk walgelijk dat dergelijke boeken over homogenezing beschikbaar zijn, maar we gaan geen boeken verbieden. Gelukkig leven we in een vrij land waarin overheid en politiek niet bepalen wat we wel en niet mogen lezen, hoe stompzinnig sommige boeken ook zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil verbod op 'beschadigende homogenezing'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore