'Discriminerende maatregel'

SP eist opheldering over weigeren uitvaartverzekering psychiatrische patiënt

05 september 2019 16:16 Aangepast: 05 september 2019 17:30

De SP wil opheldering van het kabinet over verzekeraars die weigeren een uitvaartverzekering af te sluiten voor mensen met een psychische aandoening. "Een discriminerende maatregel", zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak.

Aanleiding is Mark uit Apeldoorn, die volgens zijn familie vanwege zijn psychische aandoening geen uitvaartverzekering kon afsluiten, schrijft het AD.

Mark maakte vrijdag een einde aan zijn leven. Verzekeraars weigerden hem een uitvaartverzekering, waardoor er nu geen geld is voor een begrafenis.

De familie van Mark besloot daarom een inzamelingsactie te houden voor zijn uitvaart. Via de site doneeractie werd getracht om 7000 euro voor de begrafenis op te halen. Dat is in een kleine week ruim gelukt. Op het moment van schrijven is al ruim 8200 euro opgehaald.

Zelf besluiten over acceptatie

Het Verbond van Verzekeraars laat aan de krant weten dat verzekeraars zelf kunnen besluiten of ze iemand accepteren.

Kamerlid Van Raak heeft naar aanleiding van het weigeren van Mark, vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken. Hij wil weten wat toegestane weigeringsgronden zijn voor uitvaartverzekeraars én of de minister bereid is die 'discriminerende maatregel' niet langer toe te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Yarden laat honderdduizenden klanten bijbetalen voor uitvaart

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore