Wachttijden te lang

Kamer wil dat politie aangifte verkrachting binnen een maand onderzoekt

04 september 2019 21:33

Verkrachtingen en andere zedenzaken moeten veel sneller onderzocht worden door de politie. Nu blijven jaarlijks nog 350 zaken een aantal maanden tot een jaar op de plank liggen. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van GroenLinks om de politie voortaan binnen een maand zo'n zaak te laten onderzoeken.

Uit onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur blijkt dat jaarlijks ruim 350 zedenzaken te lang op de plank blijven liggen. Volgens de politie komt dat door drukte en onderbezetting.

Groepsverkrachting

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg kreeg de afgelopen maanden verschillende mails van verkrachtingsslachtoffers wier aangifte maanden bleef liggen voordat onderzoek werd gedaan.

"Zo was één van hen het slachtoffer van een groepsverkrachting", zegt Buitenweg. "Ze was door meerdere mensen verkracht. Zij was naar de politie gegaan en deed aangifte. Daar kreeg ze te horen dat het geen prioriteit had en dat er andere dingen waren waar agenten mee aan de slag gingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva hoorde niets van politie na aangifte verkrachting: 'Enorm frustrerend'

Onacceptabel, vindt Buitenweg. "Wat deze slachtoffers hebben doorgemaakt, is afschuwelijk. De politie moet alles op alles zetten om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit helpt bij het verwerkingsproces én zorgt voor betere kansen op opsporing van de dader. Dat zedenzaken maanden op de plank blijven liggen, is Nederland onwaardig."

Bewijsmateriaal snel veiligstellen

Aangiften van zedenmisdrijven moeten voortaan uiterlijk binnen een maand worden opgepakt, vindt de meerderheid in de Kamer. Een zaak kan dan binnen enkele maanden rond zijn.

Regeringspartijen CDA en VVD steunen het plan. VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: "Als je zoiets vreselijks meemaakt, wil je dat de dader zo snel mogelijk wordt gepakt. Ook is het belangrijk om direct al het bewijsmateriaal veilig te stellen. De VVD wil niet dat die zaken op de plank blijven liggen en kan zich dus zeker voorstellen dat zedenmisdrijven hoge prioriteit krijgen."

Meer geld voor aanpak zedenmisdrijven

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vroeg eerder deze week ook al aandacht voor de kwestie. De PvdA wil daarnaast ook dat er meer geld gaat naar de aanpak van zedenmisdrijven. Ook PVV-Kamerlid Lilian Helder wil dat. "Om dit voor elkaar te krijgen, moet er extra capaciteit naar de politie en het Openbaar Ministerie. En meer geld. Zodat ze dit ook kunnen gaan waarmaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man opgepakt voor verkrachting 15-jarig meisje en 23-jarige Française

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore