Onvoldoende vertrouwen

Architect renovatie Binnenhof opzijgezet, krijgt 2,7 miljoen euro mee

03 september 2019 15:48 Aangepast: 03 september 2019 16:08
Donkere wolken boven het Binnenhof. Beeld © ANP

Omdat er onvoldoende vertrouwen is in de architect die leiding gaf aan de renovatie van het Binnenhof, heeft staatssecretaris Raymond Knops het contract afgekocht voor 2,7 miljoen euro. Het gaat om architect Ellen van Loon van architectenbureau OMA.

De renovatie van het Binnenhof is nodig omdat de parlementsgebouwen verouderd en brandgevaarlijk zijn. De verbouwing zou volgend jaar moeten beginnen en zou naar verwachting 5,5 jaar duren. Er werd rekening gehouden met een prijskaartje van tussen de 500 en 600 miljoen euro.

Schimmige plannen

Maar Tweede Kamerleden vonden de plannen te 'schimmig'. Gesprekken over de verbouwing vonden grotendeels in het geheim plaats en er waren grote zorgen over het uit de hand lopen van de kosten door torenhoge ambities van de architecten.

Als gevolg daarvan werden de twee hoofdarchitecten, aangesteld door de Rijksbouwmeester, al in april op een zijspoor gezet. Er was onvrede over hun functioneren omdat ze met veel te ambitieuze plannen kwamen. Ook waren er waren vermoedens van vriendjespolitiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Renovatie Binnenhof dreigt zooitje te worden: 'Politiek moet ingrijpen'

Onvoldoende vertrouwen

Staatssecretaris Knops schrijft nu aan de Kamer dat er een regeling is getroffen.

"Voor een succesvol project is het – naast dat er inhoudelijk goed werk wordt geleverd – van groot belang dat opdrachtgever, gebruiker en opdrachtnemer met elkaar werken in een sfeer van vertrouwen en samenwerking. Na diverse debatten met uw Kamer en gesprekken met de gebruiker heb ik geconstateerd dat er sprake is van onvoldoende vertrouwen in de samenwerking."

Nieuwe architect

Het prijskaartje is 2,7 miljoen euro voor het afkopen van de architect.

Voor een deel van de renovatie van het Binnenhof komt er nu een nieuwe architect, Pi de Bruijn. Hij is ook de ontwerper van het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 is opgeleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pechtold moet crisis voorkomen bij renovatie Binnenhof

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore