Bemoeienis Opstelten

Grapperhaus: 'OM had besluit zaak-Wilders al genomen'

03 september 2019 10:58 Aangepast: 03 september 2019 11:35
Geert Wilders en toenmalig justitieminister Ivo Opstelten Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie had al besloten Geert Wilders te vervolgen toen het aanschoof voor overleg met toenmalig minister Ivo Opstelten. Ze bespraken niet of de PVV-leider moest worden vervolgd, maar overlegden over wanneer ze dat naar buiten zouden brengen en andere praktische zaken, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het OM en het ministerie hebben steeds volgehouden dat Opstelten geen stem had in de vervolging van Wilders. Het OM zou dat besluit zelf hebben genomen. Maar RTL Nieuws kreeg vorige week documenten boven water die daarover opnieuw twijfels opriepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bewijs voor bemoeienis proces-Wilders, PVV-leider overweegt stappen

Voorgenomen besluit

Opstelten bleek te hebben overlegd met de OM-top op het moment dat er slechts een 'voorgenomen besluit' lag om een strafzaak tegen Wilders te openen.

Het besluit was feitelijk echter wel degelijk genomen, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Het stond enkel nog niet helemaal vast omdat het OM de verdachte altijd nog de kans geeft daarop te reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie bemoeienis minister met rechtszaak Wilders: 'Bespreken, zie vier punten OM'

Initiatief van Opstelten

Opstelten nam zelf het initiatief voor het overleg met het OM, meldt Grapperhaus. Hij sprak op 25 september 2014 met de hoogste baas van het OM en een aantal ambtenaren. Alleen de zaak-Wilders stond op de agenda. Er is geen verslag van de vergadering en van de aanwezigen van toen is het ministerie niets wijzer geworden.

Maar het overleg dat het ministerie en het OM in deze periode voerden, ging steeds over de uitvoering van het vervolgingsbesluit, schrijft Grapperhaus.

Dat blijkt volgens hem uit e-mailverkeer. Ambtenaren en magistraten bespraken hoe en wanneer ze het besluit naar buiten zouden brengen en 'de eventuele beveiligingsaspecten'. "Ook is door juristen op het ministerie een juridische analyse gemaakt van de vervolgingsbeslissing."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore