H.J. Schoo-lezing

Potentiële nieuwe CDA-leider Hoekstra geeft met lezing 'duidelijk visitekaartje af'

02 september 2019 21:16 Aangepast: 02 september 2019 22:33
Minister van financiën Wopke Hoekstra (links) en premier Mark Rutte, eerder dit jaar. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft in een lezing vanavond laten zien dat hij een serieuze kandidaat kan zijn voor het partijleiderschap van het CDA. Dat zegt politiek commentator Frits Wester.

Kabinet, werkgevers en werknemers moeten samen op zoek naar een 'nieuwe balans van rechten en plichten', zei Hoekstra vanavond in Den Haag waar hij de H.J. Schoo-lezing gaf.

Kwetsbare middenklasse

Volgens Hoekstra heeft het 'hedendaagse kapitalisme een correctie nodig'. Het is volgens de CDA'er een van de stappen die moeten worden genomen om de middenklasse te laten floreren.

De samenleving dreigt uit balans te raken, zei Hoekstra. Daarbij dreigt de kwetsbare middenklasse - 'de ruggengraat van de Nederlandse samenleving' - het komende decennium onderuit te gaan als er niets gebeurt. Oude vertrouwde economische zekerheden van deze groep staan volgens hem onder druk.

'Potentiële concurrent voor Rutte'

"Met deze toespraak geeft Hoekstra een duidelijk visitekaartje af", zegt Frits Wester. "Hier staat een serieuze kandidaat voor het partijleiderschap van het CDA. Al laat Hoekstra steevast in het midden of hij die rol ambieert. In ieder geval zal Mark Rutte zich in het torentje wel zorgen maken over deze potentiële concurrent."

Werkgevers moeten volgens Hoekstra kijken hoe ze werknemers meer zekerheid en extra loon kunnen bieden. Vakbonden moeten volgens hem verder kijken dan het eigen ledenbestand en oog hebben voor het 'langetermijnbelang van alle Nederlandse werknemers'.

En de politiek moet de uitdijende kosten van volksgezondheid en sociale zaken aanpakken. Daarbij moeten de lasten van de middenklasse worden verlicht. "Maar dat betekent ook dat heilige huisjes, of het nu toeslagen, subsidies of zzp-facilitering zijn, op de helling moeten kunnen worden gezet."

'Nederlanderschap stap voor stap verdienen'

Twee andere zaken waar de middenklasse zich volgens hem zorgen over maken, zijn integratie en de Nederlandse identiteit. Bij integratie mag de lat wat hem betreft hoger. Immigranten moeten het "Nederlanderschap over een langere periode stap voor stap verdienen".

Hoekstra vindt dat Nederlanders best wat trotser mogen zijn op onze verworvenheden (vrijheden, democratie, openheid) van dit 'geweldige land'. Hieraan kunnen mensen hernieuwd zelfvertrouwen ontlenen, zei Hoekstra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Post van minister Hoekstra: de antwoorden op jullie vragen

Droomkandidaat

Volgens Frits Wester zou Hoekstra met het CDA een duidelijk rechtse koers gaan varen. "Dat blijkt wel uit deze lezing. Hoekstra vist daarmee uitdrukkelijk in de vijver waar de VVD ook in vist. En hij zou bij de volgende verkiezingen wel eens een gedegen concurrent van Rutte kunnen worden in de strijd om het torentje."

"Als je je oor te luister legt binnen het CDA hoor je dat Hoekstra de droomkandidaat is. En dat ze een strijd tussen Hoekstra en De Jonge koste wat het kost willen voorkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore