Snelle reactie verwacht

Minister wil dat werkgevers afspraken maken over bellen en appen in auto

02 september 2019 05:55 Aangepast: 02 september 2019 08:51
Beeld © ANP

We bellen nog steeds massaal achter het stuur. En veel bedrijven verwachten dat je snel reageert, ook als je onderweg bent. Minister van Nieuwenhuizen komt met een campagne, gericht op werkgevers.

Ruim 1 op de 3 werkgevers heeft geen regels voor werknemers over smartphonegebruik in de auto, blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appen en bellen achter het stuur: 75.000 boetes uitgedeeld

35 procent van de bedrijven verwacht binnen een half uur reactie op een berichtje, ook als medewerkers onderweg zijn.

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil er nu iets aan doen. Ze lanceert vandaag, nu alle zomervakanties voorbij zijn, een campagne. Die moet werkgevers aanzetten om duidelijke afspraken te maken.

240 euro boete

Bellen achter het stuur mag niet. Sterker nog: je mag een telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem niet eens vasthouden. Doe je dat wel, dan kun je rekenen op een boete van 240 euro.

Je telefoon mag je wel bedienen als hij in een houder zit. Ook mag je een telefoon in je handen hebben als je stilstaat in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats.

Levensgevaarlijk

"Het is gewoon levensgevaarlijk. Ook als je zakelijk onderweg bent geldt: hou je aandacht bij de weg en rij MONO", zegt Van Nieuwenhuizen. Ze verwijst naar de MONO-campagne van de overheid, om smartphonegebruik in de auto te ontmoedigen.

Ongeveer de helft van de werkgevers is overigens wel op de goede weg. Zij hebben duidelijke afspraken met werknemers over het gebruik van de telefoon onderweg. Het gaat onder meer om Samsung, Arcadis, Athlon, Heineken, Shell en de ANWB.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore