Na oproep NPO

Kamer ziet bijdrage songfestival niet zitten: 'Tijd van hand ophouden voorbij'

31 augustus 2019 13:16 Aangepast: 31 augustus 2019 16:36
NPO-baas Shula Rijxman (links) Beeld © ANP

De Tweede Kamer staat bepaald niet te springen om de portemonnee te trekken voor het Eurovisiesongfestival. De VVD en de PVV willen er zelfs niet over nadenken. Andere partijen vinden 15 tot 20 miljoen euro 'erg veel geld'.

Kamerleden reageren op de aankondiging van NPO-baas Shula Rijxman, dat ze een bijdrage gaat vragen van tussen de 15 en 20 miljoen euro voor de organisatie van het songfestival in Rotterdam. Premier Rutte liet in mei al doorschemeren dat de publieke omroep niet op extra geld hoefde te rekenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NPO gaat kabinet toch om geld vragen voor songfestival

Handje ophouden

"De NPO valt meteen weer terug in het oude liedje: handje ophouden in Den Haag. Die tijd hebben we wel gehad. Het lijkt me beter als ze in Hilversum gewoon aan de slag gaan met het organiseren van dit prachtige feest. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat prima kan zonder hulp van de overheid", zegt VVD-Tweede Kamerlid Zohair el Yassini.

"En als er toch extra geld nodig is dan bieden de enorme reserves van AVROTROS uitkomst", voegt hij er aan toe. Uit de jaarrekening van 2018 bleek dat de omroep ruim 32 miljoen euro heeft aan algemene reserve.

Ook Tweede Kamerlid Martin Bosma van de PVV is onverbiddelijk. "De NPO kan gewoon ergens anders op bezuinigingen."

Evenementenpotje

Zelfs de grootste voorstander van het verhogen van de budgetten voor de publieke omroep, Tweede Kamerlid Peter Kwint van de SP, zet grote vraagtekens bij het verzoek. "Ik vraag me af of je zoveel geld voor een evenement moet geven. Ik ben daar niet van overtuigd. Er is ook een evenementenpotje bij de omroep."

GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld wil eerst wel eens een 'businesscase' zien, voordat ze iets kan zeggen over een bijdrage. Dat geldt ook voor D66. "We hebben nog geen begroting gezien. We weten bijvoorbeeld nog niet wat de gemeente Rotterdam bijdraagt en er is ook nog geen inspanning gedaan om private middelen binnen te krijgen", zegt Kamerlid Joost Sneller.

Het CDA staat in principe niet afwijzend tegenover een bijdrage, maar heeft het dan niet over 15 tot 20 miljoen euro. "Het is tenslotte iets wat eens in de 45 jaar voorkomt. Maar we moeten er eerst goed naar kijken", zegt Kamerlid Harry van der Molen.

 

30 miljoen

In een reactie zegt een woordvoerder van de NPO ervan uit te gaan dat de organisatie van het songfestival 30 miljoen Euro gaat kosten. ''Geld dat we niet zomaar op de plank hebben liggen, zeker gezien de bezuinigingen die op ons afkomen. We zijn nu aan het kijken hoeveel we precies nodig hebben en kijken daarbij ook naar onze eigen budgetten'' 

''We zien gelukkig ook dat diverse Kamerleden wel graag in gesprek gaan omdat ook zij zien dat het voor Nederland van groot economisch en cultureel belang is'', aldus de NPO

Geen reactie Slob

Minister Slob wil nog niet reageren op de aankondiging van de NPO dat een bijdrage van tussen de 15 en 20 miljoen Euro wordt gevraagd. ''De minister reageert niet op verzoeken via de media'', zegt zijn woordvoerder. 

Overigens had Zweden drie jaar geleden nog genoeg aan 15 miljoen Euro om de organisatie rond te krijgen. .

Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam begint op 12 mei volgend jaar met de eerste halve finale. De tweede is op 14 mei en de finale op 16 mei. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore