Ga naar de inhoud
Nu 2 procent

Huis kopen? Kabinet wil starters vrijstellen van overdrachtsbelasting

Beeld © ANP

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om starters die een huis kopen, vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Nu bedraagt die nog 2 procent van de koopsom. Dit melden bronnen in Den Haag aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Beleggers die nu veel woningen voor de neus van starters wegkapen, moeten juist een hogere overdrachtsbelasting gaan betalen.

Prioriteit

Vorige week werd al duidelijk dat de coalitie de hoogste prioriteit wil geven aan het oplossen van problemen van starters op de woningmarkt. Concrete maatregelen zijn er nog niet. Die moeten de komende weken worden uitgewerkt.

Koophuis
Lees ook:
Koophuis voor modale inkomens haast onbetaalbaar

Gedacht wordt vooral aan fiscale maatregelen. In de Tweede Kamer wordt hier al langer op aangedrongen, onder andere door de PvdA. Tweede Kamerlid Henk Nijboer van die partij heeft voorgesteld starters vrij te stellen van overdrachtsbelasting en beleggers 10 procent te laten betalen in plaats van 2 procent.

Aflossingsvrij

Een andere mogelijkheid die in beeld kan komen, is dat starters niet direct aflossing hoeven te betalen over hun volledige hypotheek. Een deel van de hypotheek wordt dan dus aflossingsvrij. Starters krijgen daardoor lagere lasten. Wel zouden dan de hypotheekregels op de schop moeten om ervoor te zorgen dat ze ook meer mogen lenen.

Vraagprijs
Lees ook:
Vraagprijs is geen koopprijs: halve ton minder gebeurt ook in Amsterdam

Een voorwaarde die het kabinet aan de maatregelen stelt, is dat ze uitvoerbaar moeten zijn door de Belastingdienst, die toch al onder druk staat. Er moet dan hulp komen van het Kadaster en het notariaat, zodat het gemakkelijk wordt om vast te stellen of iemand een starter is of juist een belegger die woningen opkoopt en verhuurt.

Prijs omhoog

De Vereniging Eigen Huis betwijfelt of fiscale voordelen voor starters ook direct leiden tot een betere positie op de woningmarkt. De vereniging vreest dat de prijs van woningen nog verder omhoog gaat als starters meer te besteden krijgen. Een ander probleem dat Eigen Huis schetst is dat er op dit moment bijna geen huizen beschikbaar zijn.

Bron: RTL Nieuws