Kamer reageert geschokt

VVD: 'Geen hond voor mensen die dier gebruiken als vechtmachine'

21 augustus 2019 22:14 Aangepast: 22 augustus 2019 07:04
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Mensen die hun hond gebruiken als vechtmachine mogen van de VVD geen hond meer hebben. "Zij moeten desnoods de gevangenis in", zegt Tweede Kamerlid Arne Weverling van de VVD.

Hij reageert daarmee op het drama afgelopen nacht in Rotterdam waarbij een vrouw werd aangevallen door drie honden. Zij raakte daarbij zwaargewond.

De vrouw paste op de honden en was niet de eigenaar. De politie heeft de dieren doodgeschoten.

Drama

Dit drama laat volgens VVD-Kamerlid Weverling weer pijnlijk zien dat sommige honden levensgevaarlijk zijn.

"Ze worden eigenlijk alleen maar gefokt om te vechten. Er wordt al langer gesproken over een houd- of een fokverbod. Ik twijfel of dat werkt. Ik vraag me af hoe een politieagent verschillende rassen en kruisingen uit elkaar kan houden."

Geschokt

Ook ander Tweede Kamerleden reageerden geschokt op het incident in Rotterdam. Volgens de SP bestaan er geen honden die uit zichzelf agressief worden.

"Het is het baasje dat de dieren zo maakt en fokkers zorgen er voor dat ze bepaalde eigenschappen krijgen. Eigenlijk is het maar een relatief kleine groep hondeneigenaren die herhaaldelijk voor problemen zorgen. Daar moet iets aan gebeuren want het aantal bijtincidenten is toegenomen", zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buurt reageert na aanval agressieve honden: 'De vrouw was zo erg toegetakeld'

Speerpunt

Het kabinet heeft van de aanpak van de bijtincidenten een speerpunt gemaakt. Er komt een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten. Daarbij worden afspraken gemaakt over een uniforme registratie. Een pilot waaraan een beperkt aantal gemeenten meedeed is geslaagd.

Arne Weverling Arne Weverling

Binnenkort wordt het systeem over het hele land uitgerold. Het is de bedoeling dat honden en hun eigenaren die verantwoordelijk zijn voor bijtincidenten zo in beeld komen en ook in beeld blijven als ze verhuizen.

Nieuwe wet

Ook komt er een nieuwe wet die het mogelijk maakt hondeneigenaren een houdverbod op te leggen als zij hun hond hebben misbruikt. Het opzetten van een hond tegen een ander dier of een mens wordt bovendien strafbaar. De wet gaat in oktober naar de Raad van State.

Naar verwachting wordt deze eind dit jaar, begin volgend jaar voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Complexe handen

D66 vindt het goed dat er nieuwe maatregelen komen om bijtincidenten met gevaarlijke honden te voorkomen. De partij pleit als aanvulling voor een landelijk expertisecentrum voor 'complexe' honden.

"Nu komen gevaarlijke honden vaak in gewone dierenasiels terecht. Die zijn daar niet op ingericht", zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij diende een motie in waarin hij de regering verzocht om de mogelijkheden voor zo’n centrum te onderzoeken. Die kreeg de steun van een Kamermeerderheid.

Frank Wassenberg (PvdD) Frank Wassenberg (PvdD)

De Partij voor de Dieren pleit er voor dat alle mensen die een hond nemen verplicht worden een cursus te volgen. "Niet alleen om bijtincidenten te voorkomen", zegt PvdD-Tweede Kamerlid Frank Wassenberg, 'maar ook in het belang van het dierenwelzijn'.

Begaan met het lot

GroenLinks en ook ander Kamerfracties zijn begaan met het lot van het slachtoffer in Rotterdam. "Ik hoop dat het goed komt met die mevrouw", zegt GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore