'Dit is zorgelijk'

Politieke partijen bij Ollongren op het matje over partijfinanciering

21 augustus 2019 16:00 Aangepast: 21 augustus 2019 16:16
Beeld © ANP

Politieke partijen die hebben geprobeerd de wet financiering politieke partijen te omzeilen om een gift aan te kunnen nemen, zijn door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op het matje geroepen. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Een maand geleden heeft de Telegraaf in een undercoveractie aan alle politieke partijen 15.000 euro aangeboden. Volgens de wet moet geopenbaard worden als iemand in een jaar meer dan 4500 euro aan een partij geeft.

Volgens De Telegraaf wilden meerdere partijen helpen om de wet te omzeilen in ruil voor het geld. VVD, D66, ChristenUnie en DENK raadden aan om het bedrag op te knippen en familieleden als tussenpersoon te gebruiken, aldus de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Stapelen met potjes: zo komen politieke partijen aan geld

Geen extra maatregelen

Ollongren schrijft aan de Kamer dat de partijen de wet niet hebben overtreden, omdat geen van de partijen daadwerkelijk geld heeft aangenomen. Wel vindt ze het zorgelijk dat sommige partijen blijkbaar bereid zijn 'potentiële donateurs suggesties te doen om de regels voor openbaarmaking van giften te omzeilen'.

Daarom hebben ambtenaren van haar ministerie inmiddels met enkele partijen gesproken. Ook kunnen alle politieke partijen een brief van haar verwachten waarin ze de regels nog eens uitlegt. Verder zal ze de partijen vragen maatregelen te nemen zodat niet nog een keer een beeld kan ontstaan dat de politiek bereid is de wet te ontduiken.

Naar aanleiding van het bericht in De Telegraaf ontsloeg 50PLUS de manager van haar partijbureau omdat die een gift wilde aannemen van 15.000 euro van een donateur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bureaumanager 50PLUS weg om wegmoffelen gift: 'Dom en naïef'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore