Ga naar de inhoud
Weer aan de slag

Kabinet in gympies en spijkerbroek weer aan de slag: 'Hoop werk te verrichten'

Het kabinet kon nog lachen tijdens de eerste heidag.

Geen pakken met stropdassen, maar afgetrapte gympies en spijkerbroeken. Met een heidag in het Brabantse Oisterwijk heeft het kabinet het nieuwe jaar afgetrapt. En er is een hoop te doen in het laatste, volle jaar van dit kabinet.

Met de benen op tafel, in casual kleding én er mag zeker ook gelachen worden. Op die manier blikt het kabinet traditioneel na de zomervakantie vooruit op  het komende jaar.

Locatie dit jaar: hotel Bos & Ven in Oisterwijk. Daar streek 75 jaar geleden aan het eind van de oorlog toenmalig premier Gerbrandy met enkele ministers neer om het landsbestuur weer op poten te krijgen. 

All Stars voor Rutte

Voor dit huidige kabinet Rutte III is er een hoop werk te verzetten voor het komend jaar. Het is het laatste, volle jaar van het kabinet voor de verkiezingen van 2021. 

Volgens premier Rutte, gekleed in blauw sportshirt, is de ambitie 'om een goede begroting neer te leggen die de zorgen adresseert die mensen hebben'. "Een evenwichtige begroting, daar we zijn keihard mee bezig. Met belangrijke onderwerpen zoals waar zitten de banen in de toekomst en natuurlijk de koopkracht."

Komende begroting

Het is aan minister Wopke Hoekstra, gekleed in blauw Superdry T-Shirt, om die puzzel voor de komende begroting te leggen. "We zijn al een hele tijd bezig met de begroting voor komend jaar", zegt hij.

Hoekstra is positief gestemd en voorzichtig optimistisch als het gaat om de vooruitzichten voor de Nederlandse economie. "We praten met elkaar waarin we de komende tijd gaan investeren en hoe we de lastenverlichting vorm gaan geven. Het is puzzel met heel veel stukjes en met heel veel invalshoeken."

Sfeer oogt goed

Als we de individuele bewindslieden mogen geloven is de sfeer in Rutte III over het algemeen goed. Dat blijkt vandaag ook, ziet politiek commentator Frits Wester.

Er wordt gelachen en gezellig (bij)gekletst. Niet alleen over werk, maar ook over koetjes en kalfjes. 

Middengroepen

Waarover vandaag precies achter gesloten deuren gepraat is, blijft geheim. Wester verwacht dat het kabinet met de finish in zicht met een begroting komt, die voor iedereen goed nieuws bevat.

"Die verbetering in koopkracht moet echt aankomen. Zeker ook voor de middengroepen. De belangrijke vraag is: hoe maak je dat concreet. Met welke maatregelen zie je dat terug in de portemonnee."