Politiek

IMF-kandidaat Kristalina Georgieva: ervaren, vasthoudend en Queen-fan

03 augustus 2019 13:16 Aangepast: 25 oktober 2019 10:09
Kristalina Georgieva in 2018 op een bijeenkomst in Moskou. Beeld © Getty Images

Kristalina Georgieva wordt door de Europese Unie voorgedragen als kandidaat-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De 65-jarige Bulgaarse groeide op onder het communisme en klom op eigen kracht naar de top. Wie is deze econoom?

Daad bij woord voegen. Zo beschrijft Georgieva haar eigen leiderschapsstijl. In een interview met CNBC van een jaar geleden, zegt ze: "Ik vraag mensen nooit dingen te doen, die ik zelf ook niet bereid zou zijn te doen."

Direct, energiek, een ervaren leider, geboren diplomaat, iemand met hart voor humanitaire zaken en vooral een voorvechter als het gaat om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en klimaatverandering. Ze zou meerdere malen gezegd hebben, bij de instanties waarvoor ze werkte, dat als er niet meer vrouwen op topposities zouden komen, nieuwe mannelijke werknemers even niet welkom zouden zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kristalina Georgieva voorgedragen door EU als IMF-directeur, Dijsselbloem verliest

Vasthoudende bruggenbouwer

"Ze is vasthoudend en geeft niet op wanneer ze vecht voor iets waar ze echt om geeft", aldus een Brusselse diplomaat tegen persbureau AFP. Het citeert ook een oud studiegenoot, Borislav Borisov: "Ze is een echte bruggenbouwer."   

Georgieva groeide op in Bulgarije, onder het communisme, in hoofdstad Sofia. Haar vader was wegenbouwtechnicus, haar moeder manager in een winkel. Haar eerste baantje was eten verkopen op de markt. Volgens haar moeder zat ze als kind al voortdurend met haar neus in de boeken.

Wereldbank en Eurocommissaris 

Een studie economie en sociologie aan de universiteit in Sofia volgde. Ze deed daarna werkervaring op bij de Londen School of Economics, the Massachusetts Institute of Technology and Harvard Business School en gaf les op Fiji en in Australië.

In 1993 kwam ze terecht bij de Wereldbank. Tussen 2010 en 2017 werkte ze in Brussel als Eurocommissaris voor Humanitaire Hulp. Onder Jean-Claude Juncker, in 2014, werd ze als vice-president verantwoordelijk voor begrotingszaken. In 2016 werd bekend gemaakt dat ze zou aftreden.

Georgieva afgelopen maart met IMF-Christine Lagarde, die ze nu mogelijk opvolgt. Georgieva afgelopen maart met IMF-Christine Lagarde, die ze nu mogelijk opvolgt.

Ideeën onder de douche

Ze was toen in de de race om secretaris-generaal van de Verenigde Naties te worden. Haar naam werd ook genoemd als voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Maar ze vertrok om weer terug te keren bij de Wereldbank, dit keer als directeur. 

Georgieva is getrouwd met een ingenieur en heeft een dochter. Ze staat elke dag om 6 uur op, zo liet ze in een recent interview met The Times weten. Als eerste bekijkt ze dan haar schema voor die dag, onder genot van een sterke kop koffie. Haar beste ideeën ontstaan onder de douche, liet ze ook weten. 

Gitaarspelen en Queen

Ontspannen doet ze onder andere door yoga, mediteren en gitaar spelen. Ze is groot fan van Queen. In het eerder genoemde interview met CNBC zegt ze: "Als ik een echt belangrijke dag heb, en mij echt moet oppompen dan zet ik 'We will rock you' op."

In augustus wordt de Bulgaarse 66 jaar. Haar leeftijd kan nog een hindernis zijn voor haar benoeming. De statuten van het IMF schrijven nu namelijk nog voor dat een kandidaat bij aantreden niet ouder dan 65 jaar mag zijn. Insiders zeggen dat het nog problematisch zou kunnen worden.

Op 4 oktober wil het IMF stemmen over de nieuwe voordracht, dus het instituut heeft nog een paar maanden om alles te juridisch te regelen. Tot die tijd neemt Georgieva verlof bij de Wereldbank, en al haar verantwoordelijkheden daar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore