Politiek

Stemming nodig voor nieuwe IMF-directeur, 'goede kans' Dijsselbloem

01 augustus 2019 18:18 Aangepast: 02 augustus 2019 08:30
Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën. Beeld © ANP

Het is nog even spannend wie de opvolger wordt van Christine Lagarde als directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Vrijdag stemmen de Europese ministers van Financiën wie de Europese kandidaat wordt, en wie de felbegeerde post dus zo goed als zeker krijgt. De Nederlander Jeroen Dijsselbloem maakt een goede kans. 

Die kansen voor de oud-minister van Financiën waren goed en zijn het nog steeds, zeggen insiders tegen RTL Nieuws. Dijsselbloem zou op steun kunnen rekenen van landen uit het noordwesten van Europa, maar ook van een aantal zuidelijke lidstaten.

"Dijsselbloem maakt een kans, zo hoor je. Nederlandse kabinetsleden hebben zich de afgelopen weken helemaal suf gebeld en geappt. Dijsselbloem is een sterke kandidaat, want zijn ervaring als eurogroep-voorzitter telt", vertelt politiek verslaggever Fons Lambie.

Dijsselbloem zelf is deze week nog in de Griekse hoofdstad Athene en Spaanse hoofdstad Madrid geweest om te praten over zijn kandidatuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeroen Dijsselbloem als IMF-baas? 'Hij is de ideale kandidaat'

Geen deal, dus stemming

Donderdag heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zijn collega's geraadpleegd via de telefoon, maar daar kwam niet één bepaalde kandidaat uit naar voren. 

Daarom moet er gestemd worden. De eerste ronde is in vrijdagochtend en er is een gekwalificeerde meerderheid nodig om te winnen. Dat betekent dat 55 procent (16 landen) vóór moet stemmen én dat die landen samen goed zijn voor minimaal 65 procent van de totale bevolking van de EU.

"Met alleen maar de steun van kleinere landen kom je er niet", zegt Lambie. "Naar verluidt steunen ook een aantal grotere landen Dijsselbloem, zoals Duitsland. Maar of hij genoeg landen achter zich krijgt, moet vrijdag blijken." 

Als er geen winnaar is, dan volgen er meer stemrondes. Kandidaten kunnen zich na een stemronde terugtrekken. 

Vier kandidaten

Behalve Dijsselbloem zijn er nog drie kandidaten. Even was er sprake van dat ook de Britten nog een kandidaat zouden aandragen, maar die is er uiteindelijk niet meer gekomen. De Brit Mark Carney, de president van de Bank of England en gezien als een kansrijke kandidaat, viel eerder af.

De kandidaten: 

  • de Bulgaarse Kristalina Georgieva, ceo van de Wereldbank
  • de Fin Olli Rehn, gouverneur van Bank of Finland en voormalig eurocommissaris
  • en de Spaanse Nadia Calviño, EU-topambtenaar en minister

De Portugees Mário Centeno, die de huidige voorzitter is van de Eurogroep, trok zich gisteravond terug uit de strijd.

Opvolger Lagarde

De Europese kandidaat wordt zo goed als zeker de opvolger van de Française Lagarde, die Mario Draghi opvolgt als voorzitter van de Europese Centrale Bank. De VS en Europa verdelen al sinds het bestaan van het IMF en de Wereldbank de twee topposities voor de instellingen. 

In april werd de Amerikaan David Malpass de nieuwe president van de Wereldbank, die leningen verstrekt aan ontwikkelingslanden. Het IMF is er voor landen die in de financiële problemen komen. Die kunnen dan een lening krijgen. Het IMF heeft 1 biljoen dollar voor dit doel in kas. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING overweegt negatieve spaarrente en extra kosten voor online bankieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore