Politiek

Koers Britse pond 4 procent lager na brexit-dreiging van Johnson

30 juli 2019 13:26 Aangepast: 30 juli 2019 13:43
Boris Johnson met de Schotse premier Nicola Sturgeon. Beeld © Getty Images

De kersverse premier Boris Johnson is zo slecht van start gegaan in het brexitdossier, dat angst voor een harde brexit nu al voor onzekerheid zorgt, in plaats van pas over een paar maanden. Analisten verwachten dat Johnson's handelswijze snel nieuwe verkiezingen veroorzaakt. Het Britse pond is bezig aan de slechtste maand sinds oktober 2016.

De koers ten opzichte van de dollar daalt vandaag verder en staat zo'n 4 procent lager sinds eind juni. De munt staat op het laagste niveau in ruim twee jaar tijd. Voor 1 pond krijg je nu 1,21 dollar of 1,09 euro.

Einde daling niet in zicht

Het einde van die daling is nog niet in zicht, vertelt Chris Turner, hoofd valutamarktstrategie van ING in Londen. De Britse valuta zal nog verder uit gratie raken, verwacht hij.

De wisselkoers zal verder dalen naar 1,18 dollar of 1,05 euro per pond, aldus een rapport met de veelzeggende titel 'the sterling meltdown'.

No deal

"We hadden wel verwacht dat er onzekerheid zou ontstaan, maar niet nu al", zegt Turner. De reden dat beleggers het Britse pond verder de rug toekeren, zijn onder meer de uitlatingen van de Britse minister Michael Gove, legt hij uit.

De partijgenoot van Johnson zei dit weekend dat de Britse overheid uitgaat van een harde brexit. En Gove kan het weten, hij is in Johnsons kabinet verantwoordelijk voor de voorbereidingen op een vertrek van de Britten uit de Europese Unie zonder deal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Johnson: ik dwing een betere brexitdeal af

Motie van wantrouwen dreigt

Dat Johnson premier zou worden, was geen verrassing voor financiële markten, voegt Turner nog toe. Zijn aanpak erna wel. "Johnson werd gekozen vanwege zijn belofte dat er een betere deal te halen valt, maar nu lijkt al te worden aangestuurd op een no deal-brexit", legt hij uit.

En dus is het volgens hem waarschijnlijk niet lang wachten op een motie van wantrouwen van Labour, een die Turner pas in oktober had verwacht. "We dachten dat Johnson eerst nog wel een paar mislukte bezoeken aan Brussel zou afleggen", zegt hij.

Regeringscrisis

Tenzij Johnson een uitzonderlijk verrassend onderhandelingsresultaat boekt, acht hij de kans groot dat een motie van wantrouwen ook gesteund wordt door parlementariërs van Johnsons eigen partij. De regering zou dan vallen, met nieuwe verkiezingen tot gevolg. 

Dat Johnson's oproep aan beleggers om niet te speculeren op een koersdaling van het pond weinig effect heeft, had Turner wel verwacht. "Je kunt niet investeren in beloften. De markt luistert eerder naar Brussel", legt hij uit. "Het is Theresa May in twee jaar tijd niet gelukt, dus het is maar de vraag of Johnson een deal bereikt en de EU zal zich niet softer opstellen."

Patstelling

Johnson liet gisteren weten dat hij niet van plan is op bezoek te gaan bij Europese leiders, tenzij ze inbinden en bereid zijn de deal die de EU sloot met zijn voorganger May open te breken. Daar lijken de EU-leiders op dit moment niet op in te willen gaan. 

Johnson is van plan de komende weken de EU onder druk te blijven zetten om een voor hem betere deal te regelen. Vanuit de EU komt vooralsnog weinig reactie. Een woordvoerder van de Europese Commissie verwees gisteren naar de uitgebreide no deal-voorbereiding die is getroffen, toen haar werd gevraagd om een reactie op de plannen van Johnson. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boris Johnson: charmante, warrige 'wiffle-waffle' in Downing Street 10

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore