Ruzie Baudet en Otten

Hoe nu verder na de ruzie bij Forum voor Democratie?

30 juli 2019 12:26 Aangepast: 30 juli 2019 13:27
Henk Otten en Thierry Baudet knuffelen afgelopen november op het podium. Beeld © ANP

Thierry Baudet en Henk Otten gaan rollebollend over straat. De ruzie tussen de twee oprichters van Forum voor Democratie loopt steeds verder uit de hand en lijkt vooral in de media te worden uitgevochten. Wat is er precies gebeurd en waar leidt dit toe? Politiek verslaggever én FvD-watcher Floor Bremer geeft antwoord op de vijf belangrijkste vragen.

Waar gaat het over?

Het bestuur van de partij heeft medeoprichter Henk Otten uit de partij gezet. Ze beschuldigen hem onder andere van 'vermoedelijke fraude' met overheidssubsidies en het achteroverdrukken van partijgeld dat werd opgehaald met de verkoop van partijartikelen tijdens ledendagen. 

Otten ontkent dit en overweegt aangifte wegens smaad. Hij eist op zijn beurt van de partij dat alle betalingen uit de partijkas aan de volksvertegenwoordigers van Forum openbaar worden. Hij noemt de beschuldigen aan zijn adres een politieke afrekening. Ook heeft hij kritiek op de manier waarop Baudet de partij leidt.

Wie heeft er gelijk?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en een externe accountant van de partij hebben geen aanwijzingen gevonden dat er sprake is van fraude. Maar de andere beschuldigingen over en weer zijn lastig na te gaan. Het is een beetje een welles-nietes-discussie. De enige manier waarop er meer duidelijkheid zou kunnen komen is een onafhankelijk onderzoek. 

Er wordt nu een lijmpoging gedaan door Forum-senator Dorien Rookmaker, hoe groot is de kans dat dat slaagt?

Vrijwel nihil. Want Otten is al uit de partij gezet en daarbij schreef het bestuur in de verklaring dat 'elke kans op verzoening is verkeken'. Ook is de openbare ruzie inmiddels zo hoog opgelopen dat een lijmpoging eigenlijk geen kans van slagen meer heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Otten wil nieuwe partij oprichten na ruzie met Baudet

Henk Otten gaat een nieuwe partij oprichten, wie gaan er met hem mee en waarom?

Henk Otten heeft al gezegd dat hij zijn senaatszetel houdt en die dus niet teruggeeft aan de partij. Of hij daar als eenmansfractie gaat zitten of dat andere Forum-senatoren met hem mee zullen gaan, is afwachten. Otten heeft laten doorschemeren dat er meer senatoren zijn die ontevreden zijn over de koers van de partij, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ook daadwerkelijk de stap nemen om met hem mee te gaan.

Ook zegt hij steunbetuigingen te krijgen van leden. Hij hoopt die mensen mee te krijgen naar zijn nieuwe partij. Maar of dat kans van slagen heeft valt te bezien. Deze leden kunnen het avontuur met een nieuwe partij ook zat zijn na dit openbare moddergooien en terugkeren naar de gevestigde partijen waar ze vandaan komen. 

Wat is het effect op het aantal leden en de peilingen? 

Forum is sinds de oprichting in rap tempo gegroeid naar 37.000 leden. Uit een peiling van EenVandaag en Ipsos blijkt vandaag dat de partij deze maand 3 zetels heeft verloren. Daarnaast weet de achterban nog niet echt wat ze van de royement van Otten moeten vinden. De Forum-kiezers lijken sterk verdeeld. Je kunt dus wel zeggen dat deze openbare ruzie de partij geen goed zal doen. En hoe langer het doorgaat hoe meer leden en kiezers uiteindelijk zullen afhaken. Want het is een flinke puinhoop bij de partij die het serieuze alternatief op rechts wil zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forum voor Democratie heeft senator Henk Otten nu officieel uit de partij gezet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`