Openbare strijd

FvD: dreigement Otten over behoud zetel niet acceptabel

25 juli 2019 21:58 Aangepast: 25 juli 2019 22:13
Henk Otten en Thierry Baudet in betere tijden. Beeld © ANP

Forum voor Democratie noemt het 'dreigement' van voormalig penningmeester Henk Otten om zijn zetel in de Eerste Kamer te behouden 'niet acceptabel'. Dat staat in een verklaring die de partij online heeft gezet.

Otten zei in een interview met RTL Nieuws dat hij niet van plan is zijn zetel in de Eerste Kamer in te leveren. Hij sluit zelfs niet uit om bijvoorbeeld als Groep Otten verder te gaan. Voor FvD lijkt dat geen optie: "Dit dreigement is voor de partij niet acceptabel."

De verklaring van FvD volgt op het royeren van Otten en de beschuldiging van fraude aan zijn adres, de daaropvolgende mogelijke aangifte van Otten tegen onder anderen Thierry Baudet én de verklaring van Otten dat hij in de Eerste Kamer wil blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Otten sluit afsplitsing van FvD niet uit

In de openbaarheid

Bij de verklaring heeft Forum vanavond zelf zijn jaarrekening over 2018 (.pdf), de bijgaande accountverklaring (.pdf) en een intern onderzoeksrapport (.pdf) online gezet. Het gevecht tussen Otten en Baudet gaat zo steeds verder de openbaarheid in.

Het interne rapport was eerder vandaag al gelekt. Otten riep in een interview met RTL Nieuws FvD op om de jaarrekening openbaar te maken. Daar heeft de partij nu gehoor aan gegeven.

In de accountverklaring staat dat van 'diverse kosten' een 'deugdelijke onderbouwing middels facturen of kasbonnen ontbreekt', maar fraude of een poging daartoe wordt niet vermeld. Er staat wel dat de controle door de accountant is uitgevoerd 'met een hoge mate maar geen absolute mate van zekerheid' en dat het daardoor mogelijk is dat 'niet alle materiële fouten en fraude' ontdekt zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in top Forum voor Democratie: 'Teleurstellend voor de partij'

Vakantie met partijgeld

In de bijgaande verklaring gaat de partij iets verder in op de aantijgingen die Otten deed. FvD weidt daarnaast vooral verder uit over de zaken die in het rapport ook al beschreven staan. Zoals: het ontbreken van cash geld, een vermeende betaling van 10.000 euro aan de minnares van Otten en de eveneens vermeende poging tot fraude met subsidie door Otten.

Op zijn beurt deed Otten bij AD nog een boekje open over de beruchte vakantie van Thierry Baudet in 2018 naar Thailand. Die zou door de partijleider in eerste instantie met partijgeld betaald zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forum voor Democratie zet Henk Otten uit de partij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore