'Heel triest'

Henk Otten sluit afsplitsing van FvD niet uit

25 juli 2019 19:18 Aangepast: 25 juli 2019 20:48
Henk Otten vlak voor zijn installatie in de Eerste Kamer. Beeld © ANP

De situatie binnen Forum voor Democratie (FvD) doet Henk Otten veel verdriet. In een interview met RTL Nieuws roept de ex-penningmeester partijleider Thierry Baudet op om 'hiermee op te houden'.

Otten wordt door FvD beschuldigd van fraude met overheidssubsidie. Hij weerspreekt dit stellig en voelt zich gesteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en een onderzoek van een externe accountant.

"Het is heel triest en heel onnodig", zegt hij. "Het klopt ook niet. Er wordt ondoordacht iets geroepen en ik raak daarmee beschadigd." Forum zou hem uit de partij hebben gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geroyeerde FvD-senator Henk Otten doet aangifte tegen Baudet vanwege smaad

Otten vertelt dat juist door het handelen van Baudet de partij 29.000 euro is misgelopen. Hij roept FvD op om de jaarrekeningen 'vooral te publiceren'. "Ik snap niet waarom ze het niet doen", zegt hij. Al vertelde Otten eerder nog dat die geheimhouding te maken zou hebben met de 450.000 euro die de partij stak in de campagne voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

'De maat is vol'

Volgens Otten is het handelen van Baudet niet goed voor de partij, maar ondertussen staat ook zijn eigen reputatie op het spel. "Mijn kinderen vragen me: pap, wat is er nu weer allemaal met Thierry aan de hand?" Otten zegt dat hij op een punt staat dat hij zichzelf moet verdedigen.

Na de eerste 'akkefietjes' heeft hij zich nog 'stil gehouden'. "Nu komen ze met een tweede aanval en is voor mij de maat vol." Zijn advocaat is bezig met een aangifte wegens smaad en laster tegen drie personen binnen FvD, onder wie Thierry Baudet.

'Onvoorspelbaar en impulsief'

Ondertussen heeft hij wel een zetel in de Eerste Kamer. "Ik ben zeker van plan om daar te blijven", zegt Otten. Volgens hem is er bovendien onvrede binnen de Eerste Kamer-fractie van FvD over hoe de partij wordt geleid.

Volgens Otten kan Baudet 'onvoorspelbaar en impulsief gedrag vertonen'. Hij zegt dat sommige FvD-leden zich afvragen waar de partijleider mee bezig is: "Wat is er met die man aan de hand? Waarom doet hij dit?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in top Forum voor Democratie: 'Teleurstellend voor de partij'

Groep Otten

Een afsplitsing als Groep Otten sluit hij niet uit. "Maar", zegt Otten erbij, "laten we niet op de feiten vooruitlopen." Een hernieuwde samenwerking wordt volgens hem wel moeilijk na alles wat er gebeurd is. Al zou Eerste Kamer-fractievoorzitter Paul Cliteur de deur weer wel op een kiertje hebben gezet als het gaat om een terugkeer van Otten.

Over de toekomst van FvD is Otten na alle commotie wat somber. "Dit is geen gezonde ontwikkeling. Het doet me veel verdriet dat dit zo gaat. Ik zou tegen Baudet en consorten willen zeggen: hou hiermee op."

Strijd via de media

Via diverse media gaan verschillende berichten over de strijd binnen Forum voor Democratie de wereld in.

Zo heeft GeenStijl het interne rapport van Forum over de zaak rond Otten in handen gekregen. Het document (.pdf) bevat vooral beschuldigingen aan het adres van Otten. Er lijkt geen daadwerkelijk bewijs in te staan.

Het gaat bijvoorbeeld over verdwenen contant geld, een betaling aan een minnares en achtergehouden rapporten, maar dat wordt niet gestaafd met afschriften of ander bewijsmateriaal.

Vakantie naar Thailand

Bij Algemeen Dagblad vertelt Otten nog een ander verhaal over Thierry Baudet. De FvD-leider zou zijn vakantie in 2018 naar Thailand (van die naaktfoto) betaald hebben met partijgeld. "Ik zag ineens hotels in Thailand op de partijrekening. Daar kwam ik achter. Hij zei: 'Oh ja, dan zal ik wel de verkeerde creditcard hebben gebruikt.'"

Het geld werd vervolgens door Baudet terugbetaald, maar bij Otten steekt de kwestie nog steeds, vooral omdat Baudet hem nu onder vuur neemt. "Dat heb ik toch ook niet meteen op het internet geslingerd als een schandaal", zegt Otten over de Thaise kwestie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore